Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Isabella Persson
Bild: Isabella Persson

Tar fastighetsägarna sitt ansvar för Uddevalla centrum?

Ingen ekonomiskt begåvad näringsidkare vågar satsa på den ”döende hästen” Uddevalla.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Mikael Staxäng (M) utropade glatt att "Uddevalla ska vara värt en omväg". För oss som är bosatta här måste centrum vara värt att besöka över huvud taget! Under decennier har rivningstomter stått obebodda och butikslokaler gapat med tomma skyltfönster. Så ser det inte ut vare sig i Trollhättan eller i Borås. Vad kan skillnaden bero på – samstämmiga krafter som består av engagerade politiker, ansvarstagande fastighetsägare, aktiva företagar- och centrumföreningar? Jag funderar även över de centrumutvecklare som hoppat av och på i en strid ström. Varför? Har de ett ”mission impossible”?

Att centrum hålls levande med aktiviteter är givetvis en viktig förutsättning för att locka människor till besök. Så har också regelbundet skett under många år. När försäljningen flyttar ut på gatorna syns de tomma lokalerna inte lika väl. Bra så, men den hopplöshetens filt som ligger över Uddevalla centrum alla övriga dagar hjälps föga av tillfälliga arrangemang.

Precis som våra lokalpolitiker hoppas jag att ökat bostadsbyggande i stadskärnan kan medföra en växande centrumhandel, men att hoppas räcker inte. Det krävs ett brett och intressant utbud som kan samexistera med Torp. Ingen ekonomiskt begåvad näringsidkare vågar satsa på den ”döende hästen” Uddevalla. Hur länge orkar Lindex och Clas Ohlson? Funderingen känns inte orealistisk.

Jag uppmanar de ansvariga att nogsamt, och snarast, sätta sig in i vad som görs rätt i städer av Uddevallas storlek med köpcenter utanför stadskärnan.

Önskar svar på följande frågor:

Hur kan kommunens ansvariga och fastighetsägarna gemensamt attrahera seriösa, långsiktigt satsande butiksägare och kedjor till Uddevalla centrum?

Tar de fastighetsägare som står med outhyrda lokaler ansvar? Kan dessa tänka sig en hyresplan med lägre ingångshyror som stegvis ökar när omsättningen gör så, förslagsvis under en femårsperiod?

Är det dags att tillsammans arbeta för att fler bofasta vill känna lust att besöka den äntligen nästan färdigställda Kungsgatan och stråken runtom?

Skattebetalare som kräver resultat