Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Kent Eng

Tigga är ett sätt att få ett bättre liv

EU-migranters barn har rätt till fri tandvård i Sverige och rätt att gå i förskola och skola.

Kommentar till P-A Hultman och Pontus Reuterbratt

LÄS MER: Därför är det bra med förbud mot tiggeri

LÄS MER: Det är väl inte bra att fattiga romer får det ännu sämre?

Tack P-A för att du klargjorde det som jag egentligen skulle ha gjort som svar till Pontus Reuterbratt i hans replik till mig på min insändare 25 januari.

Medvetet väntade jag att replikera Pontus Reuterbratt, dels för att tänka igenom vad jag hade att mer anföra, dels för att jag hoppades att någon mer skulle känna sig hågad att gå in i en debatt om Sverigedemokraternas förslag om tiggeriförbud.

LÄS MER: SD i Munkedal vill införa förbud mot tiggeri

På sätt och vis har jag nått ett av mina syften med min insändare nämligen att fler vågar stå upp för de värderingar vi har som medmänniskor och medborgare i vårt land och att gå emot sådant som inte alls gynnar utsatta människor.

Du P-A redogjorde på sakliga grunder situationen för romer speciellt de som kommer från Rumänien och har träffat några av dem öga mot öga. Jag har också gjort det genom att jag lärde känna en familj, som var i Sverige för att tigga och hjälpte dem under flera års tid med, inte bara med pengar, utan också med besök hos tandläkaren, och såg till att barnet kom iväg till förskolan. EU-migranters barn har rätt till fri tandvård i Sverige och rätt att gå i förskola och skola. Jag följde även med till arbetsförmedlingen, och gjorde många andra saker.

Det var fler med mig som ”hjälpte till” och vad vi förstod var att de vuxna personerna i familjen ville inget hellre än att få ett riktigt arbete, men vägen dit är lång och svår, ja nästan intill omöjlig. Vad har de då för annat alternativ än att tigga?

Jag tänker fortsätta att på olika sätt jobba med de frågor, som rör tiggares svåra situation och som Sverigedemokraterna tror löser sig enbart genom att införa ett tiggeriförbud!

Elisabeth Eriksson

Hedekas