Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gamla traditioner. Transportarbetarförbundet grundades av hamnarbetare. Bilder från Uddevalla hamn 50- och 60-talet. Fotograf: Arne Andersson, Bohusläningen

Transport har alltid varit facket för hamnarbetare

Transportarbetareförbundet: Om Hamnarbetarförbundet vill nå framgångar är ni välkomna till oss!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Transportarbetareförbundet är en demokratisk organisation som tar ansvar för våra medlemmar, för de branscher de är verksamma i och för den svenska modellen. Situationen på APM Terminals i Göteborg är beklaglig för alla parter som drabbats av den, men den är också parternas ansvar att lösa. Svenskt näringsliv ser dock detta som ett utmärkt tillfälle att sätta vår arbetsmarknadsmodell i gungning och det kan vi aldrig acceptera. Vi har haft hållningen att detta inte är vår konflikt och vi har varit återhållsamma i debatten. Men nu räcker det.

Transport har sina rötter i hamnen och vi bildades av hamnarbetare år 1897. Idag är vi ett förbund med 60 000 medlemmar inom många yrken. Vi representerar 55 procent av Sveriges hamnarbetare i Sveriges 55 hamnar och är alltså majoritetsfack inom området. På APM Terminals i Göteborg har vi idag 37 procent av medlemmarna. Vi har genom vårt riksavtal med Sveriges Hamnar fått till stånd saker som exempelvis Portside som möjliggör förtida pensionsavgång från 63 års ålder, yrkesutbildningen Hamn & Stuveriskolan och, om man faktiskt skall se till vad hela LO-kollektivet åstadkommit tillsammans, tjänstepension. Detta hade inte varit möjligt genom små lokala avtal.

Transport är i allra högsta grad ett demokratiskt förbund som genom förtroendevalda på alla nivåer företräder medlemmar och tillvaratar deras intressen. Genom en sådan representativ demokrati kan vi både noggrant och effektivt arbeta för våra medlemmar, och genom våra valda förhandlingsdelegationer tecknar vi starka kollektivavtal. Alltid med bästa möjliga villkor för medlemmarna i fokus. Hamnarbetarförbundets har en annan ordning. De arbetar med direkt demokrati, det vill säga i deras fall att varje enskilt beslut som exempelvis detaljerna i ett avtal skall förankras hos medlemmarna. Det är inte fel, men det är ett annorlunda sätt att arbeta och det är en av anledningar till att vi inte tror att ett trepartsavtal är en framkomlig väg. Det skulle helt enkelt bli komplicerade förhandlingssituationer med väldigt många direkta viljor inblandade och vi tror inte att det skulle gynna våra medlemmar.

Hamnarbetare behöver stå enade i ett förbund och vi kan ärligt säga att vi önskar inget hellre än att det skall bli verklighet i framtiden. Tillsammans är vi starka och genom LO får vi en stark arbetarröst när den behövs mer än på många, många år. Det behovet visar inte minst arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons utspel kring den svenska modellen. Nu räcker det. Vårt budskap till Hamnarbetarförbundet är därför, om ni verkligen är intresserade av ett kollektivavtal med tillhörande fredsplikt, välkomna till oss så tar vi ansvar tillsammans!

 

Svenska Transportarbetareförbundet

Avdelning 55 Uddevalla

Har du synpunkter på insändaren eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.