Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Nils Petter Nilsson
Bild: Nils Petter Nilsson

Trevliga busschafförer på Orust, men inte i Göteborg

Busspendlare: Chaufförernas agerande ändras efter varje bussbyte

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När man busspendlar från Orust till Göteborg händer det att man behöver byta i Stenungsund. Jag noterar ganska ofta att chaufförernas agerande ändras efter varje bussbyte och får en känsla av att upplevelsen av resan gradvis skiftar karaktär:

Orust: Några tappra resenärer står i kö till bussens framdörr. Busschauffören säger vänligt hej och ber om att få se biljetten. I slutet av resan händer det att chauffören önskar resenärerna en fortsatt trevlig dag i högtalarna.

Stenungsund: Busschauffören ber om biljetten, men utelämnar hejet. Tempot är lite högre, lite fler resenärer och det är fler biljettkontroller som ska avverkas. Biljettkön är dock ordnad.

Göteborg: Busschauffören är totalt ointresserad av att både säga hej och se på biljetten. Den uppgiften sköts av mänskliga "fartkameror" i vita kepsar som man ser en eller två gånger om året. Dessutom behöver man inte ens gå på där framme utan man kan istället trängas med andra vid mittendörren, där folk allt som oftast tränger sig före och visar häpnadsväckande lite respekt vid av- och påstigningar.

Är detta stad och land i ett nötskal? Är det så vi vill ha det?

Elias