Elisabeth Sandberg - Regionchef, Svenskt Näringsliv i Västra Götaland
Elisabeth Sandberg - Regionchef, Svenskt Näringsliv i Västra Götaland

TTIP blir en vitamininjektion för företagen

Mindre byråkrati och mer frihandel skapar tillväxt.

ANNONS
|

Tänk er en värld där även de minsta företagen kan exportera till USA helt utan tullar och byråkratiskt krångel? Tänk er en värld där en liten svensk it-konsult enkelt kan bli underleverantör till stora företag i USA? Tänk er en värld där en svensk osttillverkare kan testsälja sina produkter på en farmers market i New York? Eller där man kan sälja in svenska äldreboendekoncept på andra sidan Atlanten?

Med ett framtida frihandelsavtal mellan EU och USA kommer den typen av möjligheter öppna sig för svenska små och medelstora företag. Idag är tullar, olika standarder i USA och EU, dubbla testprocesser och byråkrati svåra hinder för alla vi som driver mindre företag och vill etablera oss i USA. Det kostar tid, reda pengar och skapar osäkerhet.

ANNONS

Med frihandelsavtalet TTIP skulle de trösklarna slipas ner. Plötsligt skulle svenska små- och medelstora företag kunna utnyttja hela potentialen i den amerikanska marknaden. Jämfört med många andra EU-länder har vi goda möjligheter. Svenskar talar som regel bra engelska. Sverige är redan väl etablerat på USA-marknaden som är Sveriges största export- och importmarknad utanför EU:s inre marknad. Handeln med USA utgör tolv procent av den svenska exporten och sju procent av importen.

USA är redan idag en mycket viktig marknad för små och medelstora företag i Sverige. Många mindre företag är underleverantörer av insatsvaror och tjänster till storföretag som exporterar till USA. Det finns även en rad mindre svenska företag som själva exporterar dit – allt ifrån livsmedel till kärnkraftsteknik. Direktinvesteringarna över Atlanten är betydande. Amerikanska företag sysselsätter 70000 personer i Sverige. Ungefär 1200 företag med svensk anknytning ger jobb åt 200000 amerikaner.

Det handlas alltså för fullt. Men det skulle handlas mer, enklare och effektivare med ett frihandelsavtal.

Det finns alltså en stor potential som idag är dåligt använd på grund av olika handelshinder. Ett är förstås vanliga tullar. Snittet är bara tre procent, men det är ett snitt och många tullnivåer är betydligt högre. Tullarna bidrar inte till något gott utan höjer priset på produkter och försämrar konkurrenskraften för företaget som säljer dem. För konsumenterna blir produkterna dyrare.

ANNONS

Men det är också skillnader i standarder mellan EU och USA, olika sätt att testa produkter (till exempel krocktester), godkännande av produkter, olika krav på emballage och mycket annat. Allt detta genererar stora kostnader, pappersarbete och byråkrati. Stora företag kan ha hela avdelningar med rutinerad personal för att hantera detta; kostnaderna fördelas på stora volymer. Så är det inte för de mindre företagen.

Ett frihandelsavtal kommer göra det lättare för svenska entreprenörer att förverkliga sina drömmar, växa, skapa jobb och välstånd för sig själva och sina medarbetare.

Och sist men inte minst, det finns inget sätt att förbättra ekonomins funktionssätt som är säkrare och mer kostnadseffektivt än att liberalisera handeln och skapa större marknader. Frihandel är gratis – protektionism kostar – både jobb och pengar.

Anna-Lena Bohm

Ordförande i Svenskt Näringslivs SME-kommitté

Magnus Larsson

Ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté

ANNONS

Elisabeth Sandberg

Regionchef, Svenskt Näringsliv i Västra Götaland

ANNONS