Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Raket. Izzedine al-Qassam-brigaderna visar upp en raket i Rafah i Gaza i augusti i år.

Tvåstatslösning kräver både morot och piska

När ska Margot Wallström börja tala klarspråk om Palestina?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den så kallade staten Palestina som Sveriges regering har valt att erkänna, utan stöd i riksdagen, styrs utan folkvalda ledare och upprätthåller få mänskliga rättigheter. Ändå väljer regeringen att ge mer bistånd till den Palestinska myndigheten, men motkraven saknas. Varför har Sverige inte villkorat biståndet med att Palestina ska hålla allmänna val?

För 12 år sedan genomfördes val i Palestina och då valdes Mahmoud Abbas till president. Sedan dess har han haft makten trots att han bara valdes på ett fyraårsmandat. Han har vägrat genomföra nya val och Margot Wallström verkar inte ha något problem med detta. Det är ju trots allt så att Abbas tillhör Socialdemokraternas systerparti Fatah, så intressekonflikten är ganska uppenbar. Mahmoud Abbas själv skyller i vanlig ordning på Israel, man säger att Israel på flera sätt försvårar genomförandet av allmänna val. Bland annat har Abbas som kontrollerar Västbanken sagt att man vill genomföra val i Gaza och Västbanken samtidigt men att blockaden från Israel hindrar detta. Sanningen är den att de styrande i Gaza inte är intresserade av val, detta vet såväl den Palestinska myndigheten som utrikesminister Margot Wallstöm. Valet i Gaza hindras av terrororganisationen Hamas som styr där. Blockaden mot Gaza från Israels sida följer internationell rätt och är behövlig för att skydda Israels befolkning.

Sveriges regering måste tänka om, man kan inte bara ge bistånd utan att sätta tydliga krav. Man kan inte tillåta att Mahmoud Abbas hyllar de som mördar judar och israeliska medborgare. Nu senast var det efter ett terrordåd i Jerusalem, där två personer dödades och sex skadades, efteråt hyllades förövaren av Abbas. Gärningsmannen, som sköts av polis, beskrivs av Fatah som en ”martyr” och en av ”Jerusalems mest framstående personer”. Detta är dessvärre heller inte några unika tillfällen. Sanningen är att det är ett systematiskt tillvägagångssätt från den Palestinska myndigheten, man uppkallar gator, torg och offentliga byggnader till minnet av dessa terrorister.

Än mer problematisk för utrikesminister Wallström är de ”löner” som den Palestinska myndigheten betalar ut till dömda Palestinska terrorister som sitter i Israeliska fängelser. Utgångspunkten från Palestina är att man ska ta hand om sina egna och att dessa terrorister ska ses som veteraner i frihetskampen. Risken är överhängande att svenska biståndsmedel går till att belöna terrorister som vill utplåna den judiska staten Israel. Det finns också en överhängande risk att svenska biståndsmedel går till den väpnade kampen mot Israel, både genom attacker från terrorister i Västbanken men också genom stöd för raketattacker från Gaza.

Därför bör regeringen tillsätta en granskning av det svenska biståndet till Palestina. Syftet är att utreda om det finns risk för att svenska biståndspengar används till att finansiera väpnat våld och/eller till att belöna terrorister. Svenska folket behöver också få klara besked kring vilka krav som Sverige idag driver och vilka krav som Sverige ska driva gentemot Palestina framöver. Vill man på allvar nå en tvåstatslösning krävs det att man använder såväl morot som piska.

Marcus Nilsen

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst