Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
MALMÖ 20191110 
Polisen finns på plats med sitt mobila poliskontor vid mordplatsen på Ystadsgatan i Malmö på söndagen. En 15-åring sköts till döds och en annan fick livshotande skador efter en skottlossning på Ystadsgatan i Malmö på lördagkvällen. 
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT
MALMÖ 20191110 Polisen finns på plats med sitt mobila poliskontor vid mordplatsen på Ystadsgatan i Malmö på söndagen. En 15-åring sköts till döds och en annan fick livshotande skador efter en skottlossning på Ystadsgatan i Malmö på lördagkvällen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Tystnadskulturen bland kriminella breder ut sig

Marknaden är översvämmad av vapen och sprängmedel - vem vågar anmäla brott?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till Ledare den 12 november

LÄS MER: Vapnen måste bort från gatorna

Beskrivningen hur Sven Granath tänker verkar vara verklighetsfrånvänd men också mycket naiv. Ta vapnen från en kriminell så skaffar han ett nytt inom en timme. Marknaden är översvämmad av vapen och sprängmedel.

Det är inte heller slumpmässiga skjutningar eller sprängningar som sker utan är i de flesta fall planerade. Vad som framkommit är att många skjutningar sker där de kriminella rör sig vid narkotikaförsäljning och då lätt att där finna sitt offer.

LÄS MER: Sprängdåden fortsätter att öka

Granath menar om att allmänheten skall ställa upp och vittna om våldet för att på så sätt få ett slut. Hur säker är man att inte vittnen eller deras anhöriga kommer att hämnas angivaren? Varför anmäler inte allmänheten brott som kriminella utför? Det finns en tystnadskultur i Sverige och speciellt bland de kriminella. Om allmänheten griper in och till exempel tar fast en bov så utreder myndigheter om allmänheten begått ett brott så varför ingripa och bli indragen till rätten och eventuellt dömd. Vem vågar eller vill anmäla brott?

Våldet finns redan i skolan där lärare står handfallna när de attackeras av elever. Lärarnas auktoritet har tagits ifrån dem och ersatts av daltande. Vi ser hur det blivit med flumskolan.

LÄS MER: "Exceptionell" nivå av sprängningar i Sverige

Tullen och polisen måste få möjlighet att använda ansiktsigenkänning. Vid gränsövergång kan det ge de som regelbundet pendlar över gränsen identifieras och få en snabb passage medan de som har illegala ärenden lätt kan tas om hand av polis. Registrering av bilnummer sker redan nu på den danska sidan.

Vilket ansvar har föräldrar hur deras barn uppför sig och agerar. Föräldrar måste undervisas om svenska lagar och förordningar samt svensk kultur medan utanförskap skall beivras. Det är dags att föräldrar till barn som inte sköter sig eller som inte kan straffas skall stå till svars och eventuellt dömas.

Till sist. Inför tjänstemannaansvar som i Finland, som Palme avskaffade, då får myndigheterna lite eld under rumpan så att de skärper sig att följa våra lagar. Gäller definitivt kommunpolitiker.

CL80