Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Udden i Hunnebostrand, med spår från stenindustrin, är bästa placeringen för Stenens hus, tycker insändarskribenterna. Stenens hus skulle också kunna bli ett fint minnesmonument över alla hårt arbetande stenhuggare.
Udden i Hunnebostrand, med spår från stenindustrin, är bästa placeringen för Stenens hus, tycker insändarskribenterna. Stenens hus skulle också kunna bli ett fint minnesmonument över alla hårt arbetande stenhuggare.

Udden är bästa platsen för ett nytt Stenens hus

Stenindustrin i Hunnebostrand verkade i över 100 år och blev samhällets viktigaste näringsgren. Den gav många människor arbete och dessutom ökade samhällets invånarantal rejält.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På Udden var graniten av god kvalitet och lättillgänglig med närhet till havet. Det var viktiga framgångsfaktorer! Graniten blev det perfekta materialet för gator, kajer, kanaler, byggnader och vackra monument.

Många framlagda förslag om byggnation och olika verksamheter sedan nedläggningen 1968 har Udden tack och lov förskonats ifrån.

I och med skulpturutställningarna har området blivit intressant och har många besökare. Nu har man kommit till nästa steg, ”Stenens hus”. I förstudien från 2011 finns en bra redogörelse för vidareutveckling av Udden.

En byggnad väl placerad och vars innehåll kan förmedla kunskap om geologi, stenens historia i ord och bild med mera vore intressant ur många synpunkter.

Det finns i dagsläget flera förslag framtag bland annat med mindre hus intill bergväggen, som inte bryter horisontlinjen eller gör intrång på badplatsen. Detta förslag är många Gunnebostrandsbor mycket positiva till.

Att inte placera Stenens hus på Udden vore verkligen en stor miss. Det var ju det största storbrottet I Hunnebostrand och har den längsta historien om stenbrytning och stenutskeppning. Dessutom är området numera mycket känt tack vare skulpturutställningarna.

Sist men inte minst: Stenens hus skulle också kunna bli ett fint minnesmonument över alla hårt arbetande stenhuggare.

Låt nu arbetsgrupperna jobba på och sedan får Hunnebostrandsborna ta ställning till de framtagna förslagen. Vill man ha ett samhälle som utvecklas eller ett samhälle som stagnerar. Om det inte blir något ”Stenens hus” är väl risken stor att det blir byggnation av lägenheter på Udden.

Barn och barnbarn till stenhuggare

Vad tycker du? Kommentera här nedan: