Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Här ska det påverkas. Rosenbad och riksdagen i Stockholm.

Uddevalla behöver lobbyist på heltid i Stockholm

Nils Carlsson: Det räcker inte att agera först ”när det börjar brinna”

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Noterade att Uddevalla kommun ska upprätta en form av satellitkontor i Göteborg med inriktning att dra till sig nyrekrytering av arbetskraft.

Och det är bra!

Vi har också på senaste tiden sett många olika aktiviteter i försöken att utveckla Bohusbanan med målsättning att få dubbelspår och snabbtåg hela vägen Köpenhamn-Oslo, genom Bohuslän.

Och det är också bra!

Men för att påverka infrastrukturella frågor, typ järnväg och kommunikationer räcker det inte med olika projekt och seminarier. Det krävs ett kontinuerligt och proffsigt lobbyarbete.

Vad Uddevalla behöver är en lobbyist som hela tiden bevakar Uddevallas intressen på det politiska riksplanet och även utvecklar kontakterna med de olika departementen samt med myndigheter och olika organ som finns. Och till 80 procent finns denna verksamhet i Stockholm. Så det blir en del resor till Stockholm, men det kommer att löna sig för Uddevalla.

En permanent lobbyist skulle också marknadsföra Uddevalla som ort när diskussioner om olika utflyttningar av ämbetsverk och myndigheter kommer upp. Det räcker inte att agera först ”när det börjar brinna”, då står redan ett antal kommuner i kö för dylika etableringar.

Så engagera en lobbyist som kan sitt Uddevalla och har bra lokala kontakter med såväl politiken som med näringslivet. Sätt sedan en referensgrupp, från såväl näringslivet som politiken, runt denne lobbyist och på så sätt få en bred förankring i de frågor som är aktuella och som ska drivas.

Nils Carlsson

Uddevalla