Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Uddevalla centrum lider av ickepolitik

Uddevallapartiet: "Vi tror på Uddevalla centrum men vet att det kommer att ta år att återta det vi förlorat"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Allt som sker i en kommun är inte politikens fel. Företag kan gå i konkurs, myndigheter flyttas, motorvägar byggas. Det är sådant våra lokala politiker inte kan lastas för, beslut som sker över lokalpolitikers huvud. Men mycket kan politiken lastas för.

Om man betraktar Uddevalla kommuns politiska och administrativa enheter som serviceorgan för stadens invånare och företagare, så måste man nog tveklöst konstatera att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, de som styr staden, fullständigt har misslyckats.

För Uddevalla centrum dör! Det är inte längre en marknadsanpassad snedfördelning som går att rättas till. Det är centrala Uddevalla som dör svältdöden, svält på grund av allt för få människor i centrum.

I Uddevalla centrum råder det ett vakuum. Ett vakuum som uppstått genom de styrandes, S, V, och MP, år av ickepolitik. Stadskärnans överlevnad är uppenbarligen inte en tillräckligt intressant och prioriterad fråga. Vänsterpartiet har en aversion mot privat ägande och näringsliv och miljöpartiet för en ständig kamp att få bort bilar i centrum, vilket gör att man istället driver besökare från centrum till Torp. Hur kontraproduktivt är inte detta sätt att tänka? En annan viktig fråga för miljöpartiet är vårt sätt att konsumera, så varför skulle man ställa sig bakom handel och konsumtion även i den ringa omfattning som sker i Uddevalla centrum.

Att driva verksamhet i centrum är inte och har inte varit någon viktig och prioriterad fråga. Argument att det är näthandeln som slår ut verksamheter i centrum håller inte. Det är svårt att beställa McDonald's hamburgare eller Yomos mat på nätet. Näthandel tar en allt större andel av handeln men hade den varit så avgörande som man vill påskina hade även Torp varit döende.

Uddevallapartiet brinner för Uddevalla centrum. Naturligtvis, det är därför vi heter det vi gör.

Utan centrum blir Uddevalla ett antal löst sammansatta kommundelar vars enda gemensamma nämnare är att vi har gemensam administration och betalar lika mycket i skatt. Och det blir allt lättare att definiera sig som Bokenäsbo, Ljungskilebo eller var man nu bor istället för att vi alla är Uddevallabor.

Vi tror på Uddevalla centrum men vet att det kommer att ta år att återta det vi förlorat.

Det är många som kämpar oerhört hårt för att överleva.

Vad man har att slåss mot i Uddevalla centrum är ett allt mindre attraktivt utbud, få butiker att gå till, en oerhörd negativ bild som ständigt målas upp av ett döende och otryggt centrum samt en trafikstrategi som kommer att minska istället för att öka antalet besökare i Uddevalla centrum. En trafikstrategi man kunde jobbat efter om man hade haft ett blomstrande näringsliv och en attraktiv stadskärna som drog till sig besökare men där är vi inte på många, många år.

En fråga de styrande bör ställa till de få näringsidkare som finns kvar i centrum, förutsatt då att man vill ha kvar en stadskärna, är: hur kan vi hjälpa till? Vad förväntar ni er av oss? Och ett annat råd är att lyssna och inte bara lyssna utan ta in det som sägs, för här finns företagare som kan sin bransch och som kan sina kunder och vet vad som efterfrågas och skulle behövas.

Uddevallapartiet har en ytterligare en mängd vettiga förslag på hur man ska arbeta med centrum på både kort och lång sikt så rösta rätt i kommande val.

Ann-Charlott Gustafsson (UP)

Partiordförande

Christer Hasslebäck (UP)

Gruppledare