Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Uddevalla sjukhus är viktigt för hela regionen

NU-sjukvården: Sjukhuset har många patienter – men få stannar länge.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Lennart Svensson den 3 november

Lennart Svensson skriver att ”Uddevalla sjukhus är under avlövning”. Det stämmer inte.

Uddevalla sjukhus är Uddevallas största arbetsplats och Västra Götalandsregionens största sjukhus för planerad specialistvård. Här bedrivs planerad vård med hög kvalitet. Patienter kommer resande hit från hela Västra Götalandsregionen. Uddevalla sjukhus har regionala uppdrag och är en stor regional aktör inom exempelvis ryggoperationer, behandling av prostatacancer och ögonsjukvård.

NU-sjukvården och Västfastigheter arbetar nu med att färdigställa en så kallad program- och systemhandling för Operationscentrum Uddevalla sjukhus. Det är en investering i moderna operationslokaler. Regionstyrelsen har reserverat flera hundra miljoner kronor för denna investering, och ett startbeslut väntas under 2018.

Det kommer också fortsättningsvis att finnas kök och restaurang på Uddevalla sjukhus. Nu omvandlas köket till ett så kallat beredningskök, där delar av måltiden kommer färdiglagad till sjukhuset. Förändringen motiveras främst av att behovet av patientmåltider minskar. Det är en följd av att antalet inneliggande patienter minskar på Uddevalla sjukhus i takt med att vården utvecklas till mer öppenvård och kortare sjukhusvistelser i samband med operativa ingrepp. Det är en mycket positiv utveckling där Uddevalla sjukhus ligger långt framme.

Däremot vill vi hålla med Lennart Svensson om att NU-sjukvården har en otillfredsställande situation med köer till bland annat tarmundersökningar. Det arbetas nu med flera åtgärder för att lösa detta både på kort och lång sikt.

Anders Kullbratt

Biträdande sjukhusdirektör och planeringschef

Niklas Claesson

Kommunikationschef

NU-sjukvården