Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
På Sjömanshusmuseet kan man bland annat se de här skeppsklockorna. Bild: Karl af Geijerstam

Uddevallas unika besöksmål – som ingen vet om!

Vad kan Uddevalla göra för att skaka lite liv i denna sällsynta pärla?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När ytterligare expansion sker på handelsområdet Torp sker med politikernas goda vilja, vad har man då tänkt ska locka i innerstaden?

Hamnen och Bohusläns museum drar väl en hel del besökare men torghandeln är tynande och utbudet av i dubbel bemärkelse billiga kläder och krimskrams där återfinns på alltför många orter.

Det vill säga inget unikt!

Som besökare från Göteborg i mitten av juli begav jag mig på vandring i krokarna kring Bäveån.

I ett kvarter bort från ån fann jag en liten röd tegelbyggnad med eftersatt yttre underhåll, som väckte mitt intresse. Uddevalla sjömanshusmuséum – här fanns något jag inte träffat på någon annan stans!

Eftersom parkeringen var tom utgick jag från att folk promenerade dit eller att det var stängt. Jag gläntade på dörren och gick in. Ingen människa hälsade välkommen eller gjorde någon ansats att informera mig ställets historia och sevärdheter. En person (anställd?) satt vid en dator utan att ta notis om besökaren. Jag skrotade runt och fann en hel del mycket intressanta ting och en fin kajuta från Thordén-eran. Var jag månne den ende besökaren denna julidag?

Efter att vare sig hälsats välkommen dit eller välkommen åter funderar jag nu på vad ansvariga kan göra för att skaka lite liv i denna lilla sällsynta pärla i Uddevalla centrum.

Besviken turist

Svar direkt:

Hej!

Det är inte lätt att utveckla museet och ha fullödig bemanning utan pengar. Undertecknad är pensionär och jobbar tisdag och torsdag förmiddag med administrationen, i övrigt finns en vaktmästare som sköter fastigheten och öppning och stängning av museet. Det är tyvärr så det ser ut.

I entrén finns en kortfattad beskrivning över historik och syfte med muséet. Marknadsföring görs genom att jag kör runt och sätter upp posters på campingplatser och anslagstavlor runt om i Bohuslän-Dal. Stöd från kommunen utgår med 15 000 kronor per år, vilket räcker till cirka två månaders fjärrvärme vintertid. Vi kan därför inte sätta upp nya utställningar heller, utan får inrikta oss på att sköta om de vi har och hålla lokalerna i hyggligt stånd.

LÄS MER: Sveriges enda sjömanshusmuseum söker hjälp

Vi har små möjligheter att dra in några extra pengar utan får leva på inkomster på våra magra fonder så länge de räcker. Vår största bidragsgivare är Arbetsförmedlingen som genom lönebidrag möjliggör att vi kan ha vår vaktmästare. Jag beklagar verkligen att vi inte hade möjlighet att välkomna vår besökare bättre, men med vidstående förklaring kanske besökaren kan ha förståelse för vår situation. Om besökaren har lust och möjlighet att återkomma en tisdag eller torsdag förmiddag så skall jag personligen stå för en guidning.

Med vänlig hälsning

Jan Hermansson

museichef Sjömanshusmuséet