Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

STOCKHOLM 20181214 Moderaternas Ulf Kristersson (KD) intervjuas efter omröstning om Stefan Löfven (S) som statminister i riksdagen. Riksdagen röstar som väntat nej till Stefan Löfven (S) som statsminister. Foto. Claudio Bresciani / TT kod 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT

Ulf Kristersson svartmålas av vänstern

Lennart Svensson: Med vänsterstyre skulle vi haft en betydligt sämre situation, som i kommunistiska stater

Replik till Hans Lundberg 4 januari.

LÄS MER: Vänstern har gjort samhället bättre

Hans Lundberg har helt rätt i att vårt land är ett av de bättre i världen.

Så långt är vi ense. I min rubrik syftar jag på att det måste finnas en uppbyggd kaka att skära av. Den har såväl tidigare som nuvarande generationer genom vårt statsskick och folkets idoghet och klokskap fått att växa så att de allra flesta kan leva under goda förhållanden.

Sveriges val av ekonomisk blandekonomi har inneburit att kakan kunnat bli rejält stor att skära ur. Annat skulle det varit om V, stödparti till S, lyckats få igenom de delar av sitt partiprogram som kräver att produktionsmedlen, det vill säga företagandet, skall tillhöra staten och för att nå dit måste kapitalismen avskaffas. Då skulle vi haft en betydligt sämre situation, liknande den som de flesta kommunistiska stater, styrda av diktatorer, befinner sig i.

Om S, sedan en tid tillbaka, fått klart för sig att Sveriges samlade resurser för att bekosta vår totala välfärd ej är outsinliga och därför önskar stöd av C och L i stället för V får vi snart se i samband med regeringsbildningen. Då skulle det rödgröna blocket upplösas och V få uppleva situationen som ytterlighetsparti också i den praktiska politiken. Detta förutsätter att C och L står fast vid sin ståndpunkt att inte låta V ha inflytande i politiken, liksom SD.

Vad gäller uttalanden om Kristersson (M) besitter jag inte Hans Lundbergs kunskaper. Hans väljer att tillämpa anfallsvapnet att svärta ned och misstänkliggöra Kristersson. Jag utgår från att M:s partiledning valt en omdömesgill och lämplig ledare för sitt parti. Talmannen och riksdagen har som uppdrag att ge Sverige en ny regering och jag har förtroende för att de på ett hedersamt sätt löser sitt uppdrag och därmed deras åsikt om såväl Löfven som Kristersson.

Lennart Svensson