Elcykeln har en potential även på landsbygden, anser debattörerna.
Elcykeln har en potential även på landsbygden, anser debattörerna.

Underlätta för alternativ till fossildriven bil på landsbygden

För att nå våra mål om minskade utsläpp från trafiken behöver det bli enkelt och attraktivt för fler att välja hållbara transporter. Med nya smarta lösningar kan vi minska beroendet av egen fossildriven bil också på landsbygden, skriver Axel Hallberg, riksdagsledamot (MP) och Ulrika Frick, regionråd (MP)

ANNONS

Vi bor i ett land där människors förutsättningar för att ta sig till skola, jobb och aktiviteter ser väldigt olika ut. Ofta hörs argumenten att de som bor på landsbygden inte har något alternativ till bilen och att kollektivtrafiken inte fungerar. Det är också helt sant att kollektivtrafiken inte går lika ofta i delar av landet där det inte bor lika många människor som det gör i stadsområden.

Vi behöver göra det enklare för alla, oavsett var man bor i Sverige, att resa på sätt som är bra för både människa och miljö. Politiken behöver underlätta för de alternativ som finns till fossildriven bil på landsbygden. På så sätt kan vi bryta invanda mönster och vanor för att nå våra målsättningar om ett transporteffektivt och fossilfritt samhälle.

ANNONS

Trafikutskottet har tagit fram en rapport om mobilitet på landsbygd och i Västra Götalandsregionen testas flera av rapportens tankar. I projektet som heter KomIland, får invånarna i några mindre samhällen pröva nya lösningar för sin mobilitet.

En grundsten i detta är delningsekonomin. Privatägda bilar står idag stilla väldigt stor andel av sin tid och det finns en outnyttjad potential i att fler kan använda sig av samma fordon. I projektet KomIland finns även andra saker med, till exempel släpkärror som med stor fördel kan delas av fler.

I grund och botten handlar detta om att testa hur vi tillsammans kan ändra våra beteenden på ett hållbart sätt, som fungerar i människors vardag. Vi är idag inte vana att dela på många av resurser som ägs privat och det finns också en del att utveckla politiskt för att underlätta en delningsekonomi. De erfarenheter som görs i projekt som KomIland tar vi med oss och driver på för att det i morgondagens samhälle ska vara en självklarhet att nyttja resurserna smartare.

En annan del i att både använda resurser smartare och minska kostnaderna för sitt resande är att se på resandet som en tjänst. Idag finns redan företag som sköter bilpooler, men i KomIland prövas också konceptet “byabuss” som exempelvis kan användas för föreningar som ska iväg på en utflykt. Att slippa göra en investering i familjens andra eller tredje bil och istället kunna nyttja den här typen av tjänst gynnar både plånbok och klimat.

ANNONS

Många lever också i tron att cykla bara kan göras i stan. Men faktum är att cykelpotentialstudier som gjorts i Västra Götalandsregionen visar att störst potential finns på landsbygden, framförallt i och kring mindre tätorter. Elcykelns intåg har dessutom ökat potentialen ännu mer. Det visade sig också i siffrorna var elcykelpremien fick störst genomslag. Det här behöver självklart främjas genom större satsningar på cykelbanor på landsbygden och bättre cykelparkeringar vid knutpunkter för kollektivtrafiken.

För att underlätta för hållbara transporter på landsbygden vill vi i Miljöpartiet:

● Genomföra en offentlig satsning på bilpooler. Ge kommuner möjlighet att reservera parkeringsplatser för bilpoolers fordon. Sänk momsen på bilpooler för att gynna en övergång från privatägda bilar till bilpooler.

● Bygg fler och bättre cykelvägar i städer såväl som gles- och landsbygder. Trafikverket ska kunna bygga cykelvägar i högre utsträckning än idag.

● Utveckla automatiseringen och digitaliseringen i kombination med krav om ökad transporteffektivitet. Detta utgör grundbulten för ett system där transport betraktas som en tjänst.

● Utveckla tillgång till service och satsa på snabbt bredband i hela landet.

● Inför ett regelverk för kombinerad mobilitet (Mobility as a Service) som gör det möjligt att ersätta bilresor med mindre miljöbelastande sätt att förflytta sig.

ANNONS

Det finns stora möjligheter i hela vårt land att minska utsläppen från våra transporter, minska kostnaderna för privatpersoner och samtidigt ha en hög tillgänglighet. För det går om vi testar oss fram och bara gör lite annorlunda mot idag.

Axel Hallberg (MP)

riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson

Ulrika Frick (MP)

regionråd

ANNONS