Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

   <strong id=Louise Åsenfors (S) Marina Fransson (S) ">
Louise Åsenfors (S) Marina Fransson (S)

Ungdomar behöver billigare busskort

Varför motarbetar Miljöpartiet ett förslag för att få fler att använda kollektivtrafik?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När Miljöpartiet tillsammans med Alliansen i vår region tog bort ungdomsrabatten i kollektivtrafiken 2016 motiverades det med att en sådan rabatt bland annat utgjorde en teknisk utmaning för Västtrafik. Redan där och då sa vi i socialdemokrater att ett tekniskt system inte får prioriteras framför behovet för unga vuxna. Sedan dess har vi lovat att verka för ett återinförande av en ungdomsrabatt hos Västtrafik.

När vi nu lyfter en motion om att införa en rabatt för unga vuxna i kollektivtrafiken hävdar ordförande i Kollektivtrafiknämnden Ulrika Frick Mp att det handlar om populism. För oss handlar det om att vi precis som innan 2016 fortfarande ge unga människor förutsättningar att klara av att ta kollektivtrafik. Vi vet att det är i unga år som beteende sätter sig och om vi får unga att lära sig att åka buss, tåg och spårvagn till arbete, studier eller fritidsaktiviteter som behåller de oftast det beteende upp i vuxen ålder. Vi ställer oss frågande till varför en miljöpartist med sådan kraft motarbetar en motion som syftar till att öka incitamenten för unga vuxna att resa kollektivt.

För oss är det obegripligt varför just miljöpartister ska agera bakåtsträvare i förslag som stärker ungas möjlighet att åka kollektivt. Vi anser att när Miljöpartiet är som bäst förmår de flytta fram samhällsdebatten i en progressiv miljöpolitisk riktning. Det är den sidan vi idag saknar av Miljöpartiet idag.

Louise Åsenfors (S)

Ersättare regionstyrelsen

Marina Fransson (S)

Ledamot i kollektivtrafiknämnden