Detta är ingen meningsfull fritidssysselsättning.
Detta är ingen meningsfull fritidssysselsättning. Bild: Leo Sellén / TT

Ungdomsbrottsligheten har gått för långt

Moderaterna: Fler brottsaktiva unga måste omhändertas med stöd av LVU

ANNONS

Kriminaliteten och otryggheten ökar i rask takt och vi kan idag se hur ungdomskriminaliteten börjar etablera sig i allt större utsträckning. Barn så unga som 10-12 år rekryteras in i kriminella gäng och på bara under de senaste tre åren ser vi att antalet kriminella ungdomar ökat med 75 procent. Moderaterna har nu presenterat ett åtgärdspaket för att komma tillrätta med ungdomskriminaliteten, något som är nödvändigt och måste göras nu, innan det är för sent.

För inte så längesedan uppmärksammades två personrån mot unga, under det ena valde gärningsmännen att urinera på brottsoffret samtidigt som de spelade in händelsen och hånade honom offentligt, under den andra tvingades brottsoffret att kyssa gärningsmannens fötter. Rån likt dessa blir vanligare, gärningsmännen blir allt råare och hårdare i sina tillvägagångssätt och man kan se hur rånarna inte längre endast är ute efter personliga tillgångar utan även efter att förödmjuka och förnedra sina offer för att framställa sig i själva i någon form av maktposition. Detta är oacceptabelt och gärningsmännen måste ställas inför rätta för sina handlingar.

ANNONS

Idag får en 18-åring som begår brott 50 procent i straffrabatt, en 19-åring 33 procent och en 20-åring 25 procent. Med Moderaternas skarpa lagförslag skulle ungdomsrabatten helt att slopas för alla de mellan 18-21 år. Är man gammal nog att begå brott är man också tillräckligt gammal för att ta sitt straff.

Exempelvis skulle en 18-åring som idag begår två personrån dömas för ett straffvärde på omkring ett års fängelse med en faktisk påföljd på skyddstillsyn inklusive fängelse i en-två månader. Med Moderaternas förslag skulle detta innebära en påföljd på fängelse i lägst tre år. Det är dags att skärpa lagen för myndiga ungdomar som begår brott.

Viktigt är även att gå efter principen ”rätt insats i rätt tid”. Det förebyggande arbetet får inte glömmas och där är det viktigt att det i allra största utsträckning existerar samarbete med föräldrar. Moderaterna föreslår i sitt åtgärdspaket att socialtjänsten ska lägga mer kraft på det förebyggande arbetet genom att bland annat ta in föräldrarna i ett tidigt skede när man upptäcker negativa beteendemönster hos ungdomen. Förslaget går ut på att bland annat inrätta ett nationellt kunskapscentrum som ska bidra till att fånga upp ungdomar i riskzonen att falla in i kriminalitet och samla föräldrar, andra betydelsefulla vuxna i den unges närhet, polis, socialtjänst och andra myndigheter i syfte att gemensamt arbeta för att stoppa en påbörjad eller snart påbörjad kriminell karriär.

ANNONS

Det är även av stor vikt att fler brottsaktiva unga omhändertas med stöd av LVU, för att detta ska åstadkommas vill Moderaterna se över lagen, vidare anser man även att staten bör ta en större del av ansvaret för lagens tillämpning, något som idag vilar på kommunerna och som tyvärr inte är optimalt då det sällan används på grund av de kostnader som ett omhändertagande innebär för kommunen. Detta anser Moderaterna att staten ska ta ansvar över och ersätta kommuner för de omhändertaganden som sker på grund av brottslig verksamhet. Det är i huvudsak statens uppgift att upprätthålla lag och ordning. Vidare bör även åklagarmyndigheten ges rätt att ansöka om omhändertagande enligt LVU, något som endast socialnämnden har behörighet till idag.

Ungdomsbrottsligheten ökar likt otryggheten för laglydiga medborgare. Moderaterna har ett brett åtgärdspaket för att tackla ungdomskriminalitet och öka tryggheten. Det är nödvändigt att regeringen nu ser över Moderaternas åtgärdspaket och tar ansvar.

Jan Hognert (M)

KSO Munkedal

Mats Abrahamsson (M)

KSO Sotenäs

Stig Bertilsson (M)

KSO Bengtsfors

Ann-Sofie Alm (M)

Riksdagsledamot

ANNONS