Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vad är vårt demokratiska samtal via artiklar i lokaltidningen värt om kommunens ledande politiker, Ingemar Samuelsson (S), inte läser den? undrar Ulf G Eriksson. Bild: Karl af Geijerstam
Vad är vårt demokratiska samtal via artiklar i lokaltidningen värt om kommunens ledande politiker, Ingemar Samuelsson (S), inte läser den? undrar Ulf G Eriksson. Bild: Karl af Geijerstam

Upprörande att Samuelsson (S) inte håller sig informerad

Andra får ta debatten om att kommunala chefer fått vaccin mot covid-19 före sköra äldre och multisjuka. Även om jag själv ingår i flera så kallade riskgrupper blev jag mer bekymrad, ja nästan chockerad, över att kommunens mäktigaste politiker tycks omedveten om lokaltidningens betydelse för en levande demokrati.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I en intervju i lördagens tidning om just cheferna och vaccineringen heter det:

”Ingemar Samuelsson säger dock att han inte har följt den lokala granskningen av vaccinationerna.

– Nej, jag slutade läsa Bohusläningen för många år sedan, säger Ingemar Samuelsson.”

Hur kan detta ens vara möjligt, att kommunens ledande politiker inte läser den dominerande tidningen i Uddevalla samt i delar av Bohuslän och Dalsland?

Vad är då vårt demokratiska samtal via vanliga artiklar, politiska ledare, debattartiklar, insändare och så vidare värt om han så frankt kan förkunna att han slutade läsa Bohusläningen för många år sedan.

Ingår inte det i tjänsten både som ledare för ett mäktigt politiskt parti och som ordförande för kommunstyrelsen att följa debatt, diskussion och nyhetsförmedling om kommunen i den dominerande tidningen på orten?

Självklart tycker jag, som journalist, men framför allt som väljare.

Förtroendevalda som leder en så omfattande verksamhet som en kommun måste inse det stora värdet av oberoende granskning av verksamheten, den är ju skattefinansierad, och välkomna en vital diskussion och debatt om denna.

Därför är det upprörande att Uddevallas tyngsta politiker inte håller sig informerad om hur kommunen beskrivs i Bohusläningen och därmed inte heller tar del av vad som rör sig i invånarnas huvuden.

Än märkligare blir Ingemar Samuelssons uttalande om man betänker riksdagens och regeringens ekonomiska stöd till lokala media. Alla miljoner stödkronor med det uttalade målet att hålla igång ett levande demokratiskt samtal över hela landet.

Ulf G Eriksson

journalist och författare