Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
År 1903 tecknade USA och Kuba ett avtal om att hyra Guantanamo Bay. Sedan revolutionen år 1959 har Kuba inte tagit emot hyran. Bild: Walter Michot

USA:s baser är en garant för demokratin

Att USA har så många baser utomlands, tyder inte det på att landet har många vänner?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Erni och Ola Friholt

LÄS MER: Vad är avsikten med USA:s baser utomlands?

Erni och Ola Friholt, ja, jag är helt tvärsäker på att alla våra grannar i Norden är Sverige vänner. Baltstaterna, Polen och Tyskland räknar jag också dit. Ni nämner att fredsforskningens resultat pekar på att dessa länder är krigshetsande och är ett hot mot Sverige. Jag kan förstå att det känns enormt olustigt för er att bo i ett land som är helt inringat av hotfulla kapitalistiska grannar.

Tio procent av Sveriges befolkning vill ju ha ett helt annat styrelseskick i Sverige än den nu rådande demokratiska monarkin. Efter revolutionen ska kungen störtas, staten ska ta över allt privat ägande, ja ner i minsta detalj. Revolutionsledaren utropas sedan till den store ledaren. Men 90 procent av Sveriges röstberättigade vill leva i en demokrati. Detta gäller naturligtvis även över hela den fria världen. Ja, det Erni och Ola, är avsikten med USA:s baser: att sätta stopp för kommunismens förtryck.

Ni nämner att USA har baser i 183 av världens länder, har dessa baser byggts upp med våld och mot ländernas vilja? Guantanamobasen på Cuba kanske är ett undantag. USA betalar hyra för basen, hyran nekar dock Kuba att ta emot.

Att USA har så många baser utomlands, tyder inte det på att landet har många vänner? Ni skriver att Ryssland har tio baser utomlands, de flesta i de före detta sovjetstaterna. Jag tolkar det som att landet har mycket få vänner runt om i världen. Ni tolkar det som att Ryssland är fredsälskande. Kina bygger inga baser, nej de köper stora hamnar runt om i världen, som omvandlas till stora spioncentraler. Ja, Brofjorden var senast på tapeten.

Ni får gärna framställa mig som naiv, ja, jag har kvar min barnatro. Men den finns i ett helt annat ämne än krig och fred. Alla vill väl ha fred i världen, men de flesta vet ju tyvärr hur människans ondska hela tiden kommer upp till ytan, årtusende efter årtusende.

Jag är ingen krigisk man, men man har rätt att försvara sitt land mot förtryck och ondska.

Bengt Larsson

Smögen