Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Ett land utan byråkrati är en omöjlighet", skriver Pål Magnusson. Bild: NILS PETTER NILSSON

Utan byråkrati hade vi haft fullständig anarki

Din insändare där du efterfrågar mindre byråkrati motsäger sig själv.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Medborgare 12 maj

LÄS MER: Vi kan inte bekämpa en pandemi med vår svenska byråkrati

Brister du räknat upp som skäl till att corona fått för stor spridning i Sverige och skapat onödigt stor skada, är snarare en uppräkning av brist på byråkrati, struktur, ledningsfunktion för "organisationen" Sverige.

Ett land utan byråkrati är en omöjlighet. Det blir detsamma som fullständig anarki. Tror du att det skulle fungera bättre då? Tror du att det skulle finnas större lager, mer munskydd och handsprit, fler utbildade undersköterskor, sjuksköterskor och läkare om vi levde i en anarki utan byråkrati? Inte ens en isolerad grupp i Amazonas djungel kan leva ihop utan någon slags intern byråkrati.

En analys av läget, om fel och brister, när coronan "smittat färdigt" världen för denna gång, är bra. Hur väl fungerande var den inledningsvis framgångsrika tyska byråkratin när nedsläckningen i Tyskland byttes till uppstart av alla personalintensiva verksamheter? Kom smittan tillbaka då, på samma sätt som den kom tidigare i Sverige? Vilka lärdomar kunde världen dra av den svenska modellen med strävan mot flockimmunitet snarare än total nedsläckning?

Vi är mitt i det nu. Vissa jobbar sig framåt lugnt och metodiskt och bekämpar coronan efter de förutsättningar som givits. Vissa ställer sig på barrikaden och skriker ut sin ångest till allmän beskådan. Kanske är det rätt att visa hysteri och panik i ett det läge som är nu. Jag tror på den förra modellen snarare än den senare. Att låta den svenska vetenskapsbaserade byråkratin vara skyddsvallen vi lutar oss emot så länge coronan härjar.

Jag håller med dig att det hade varit önskvärt att allt hade fungerat och att vår beredskap hade varit god, som forne statsministern Per Albin Hansson sa. Men med tanke på att Sverige vid andra världskrigets början hade typ en och en halv föråldrade stridsvagnar, så var det nog tur att den högteknologiska krigsmaskinen Nazityskland aldrig angrep Sverige. Då hade vi nog inte 2020 använt begreppet ”Vår beredskap är god” som något positivt, moraliskt stärkande exempel ur Sveriges historia.

Pål Magnusson, Uddevalla