Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Utredningen om Gullvivan ett politiskt beställningsjobb

Självklart har Skaftö rätt till fullvärdig äldreomsorg

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till ledare 12 juni

LÄS MER: Därför är det så svårt att bedriva äldreomsorg på Skaftö

Man satte frukostkaffet i halsen i morse (12 maj): en liberal samhällsdebattör, som väl ledarskribenten i Bohusläningen får kallas, tar i ledaren så totalt ställning för kommunledningen i Lysekil i en komplicerad konflikt mellan kommun och inneboende i kommunen. Att temporärt men även slutgiltigt stänga äldreboendet på Skaftö och därmed flytta de vårdbehövande till fastlandet är ett riktigt beslut anser ledarskribenten. Ett sådant resonemang håller naturligtvis för avfall, varor och annan död materia men här rör det sig om människor, som på grund av hög ålder och stort vårdbehov kräver samhällets hjälp. Inte sällan rör det sig om individer i ett parförhållande, där den friskare parten berövas möjligheten att någorlunda lätt och regelbundet besöka sin sjuka partner.

Den journalistiskt nyfikne borde i denna historia inte sakna frågor att ”gräva” i såväl när det gäller den nu akuta stängningen som det långsiktiga stängningshotet. Varför är det så svårt att behålla personal? För den grävande journalisten räcker det inte att lyssna till de ansvariga i kommunledningen. Kanske ligger en del orsakerna just där? Analysera kommunens personalpolitik, dess politiska och administrativa ledning, arbetsförhållandena på Gullvivan. Fråga tidigare anställda (chefer såväl som folket på ”golvet”)! Fråga Stödföreningen för Gullvivan, pensionärsföreningarna och anhöriga till människor, som vårdats där! När och med vilka åtgärder startade arbetet med att rekrytera medarbetare för bemanning under sommaren. Ge er inte – det lär finnas uppgifter att bearbeta!

Är det för övrigt orimliga krav från befolkningen på en ö att begära fullgod äldreomsorg på ön? Nej rimligen inte! Åldersfördelningen på ön skiljer sig väsentligt från kommunen i övrigt. Med en stor andel hitflyttade pensionärer är skatteinflödet från ön i snitt högre än i kommunen för övrigt. Frånsett behov av hjälp till åldringar har kommunen knappast några sociala problem att hantera på ön, ingen organiserad brottslighet, inga ”no-go-zoner” och så vidare.

Man kanske kunde ha väntat sig att en ledare i en liberal tidning bland annat ställt sig frågan: hur kan ordföranden i socialnämnden stå bakom ett beslut som nu verkställs, när han representerar det parti som på valmöten deklarerar att endast de är garanten för grundtryggheten i form av vård, skola och omsorg.

Slutligen: ledarskribenten ger stor tyngd åt den utredning, som tagits fram. Det är väl ingen nyhet att en politisk utredning i allmänhet ger det svar som beställaren önskat genom de direktiv och begränsningar utredaren fått!

Lars-Olof Dahlbäck

Åretruntboende på Skaftö sedan 1999