Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Måste klämmas åt. Trafikflyget.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Utsläpp på hög nivå

Debatt: Hög tid att klämma åt trafikflyget.

2,2 ton koldioxid släpps ut vid en persons resa tur och retur till Thailand. Det är nästan lika mycket som en vanlig bil gasar ut under ett helt år enligt Naturskyddsföreningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Miljötänkandet då? Ingenting verkar det som.

Kollar man resandestatistiken så verkar det nästan som att vi flyger mer i dag än klimatdebatten tog fart i mitten 2010-talet.

"Det är sorgligt, men sanningen att dubbelmoralen är hög bland svenskarna när det gäller flygets klimatpåverkan", säger Katarina Myrberg, chefredaktör på branschtidningen Travel News.

Man talar varmt om hur viktigt det är att resa miljövänligt och att betala för sina utsläpp. Flygresandet ger större klimatpåverkan än annat resande. Det beror på att flyget är väldigt energikrävande och att utsläpp av vattenånga, kväveoxidpartiklar och annat på höga höjder ger en kraftig växthuseffekt som inte uppstår om motsvarande utsläpp sker i marknivå. Det är därför hög tid att klämma åt trafikflyget.

Miljömålsberedningens slutbetänkande innebär en skattechock för de svenska bilisterna, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Vi bör därför dela på skattebördan som främjar miljön.

Henry Simmerström