Öka anslagen till-, uppmuntra och prioritera insatser som stärker det mellanfolkliga utbytet i Norden, uttrycker debattörer.
Öka anslagen till-, uppmuntra och prioritera insatser som stärker det mellanfolkliga utbytet i Norden, uttrycker debattörer. Bild: Erik Mårtensson / TT

Uttalande av Föreningen Nordens fullmäktige 2022

Öka anslagen till-, uppmuntra och prioritera insatser som stärker det mellanfolkliga utbytet i Norden, uttrycker debattörer.

ANNONS
|

I nuvarande oroliga tid - efter en pandemi och under ett krig i Europa - står det klart att ett närmare och fördjupat nordiskt samarbete är en nödvändighet för att säkerställa framtida fred, välfärd och demokrati i Norden.

En ny samtid i Norden är redan här, vilken såväl ökad migration, en pandemi och det nya säkerhetspolitiska läget visat prov på. Erfarenheterna har synliggjort att vi inte kan förlita oss på gamla meriter när det gäller samhörighet och samarbete mellan människor i Norden. Brist på tillit gör oss redan idag mindre benägna att utbilda oss eller arbeta i ett annat nordiskt land vilket inte bara är en farlig utveckling för tilliten och samhörigheten, utan också för tillväxten, välfärden och krisberedskapen i Norden.

ANNONS

Erfarenheterna från Sverige och Finlands gemensamma arbete med ansökan om Nato-medlemskap visar att när viljan finns är ett nära bilateralt samarbete både prioriterat och möjligt. Denna process är ett tydligt och bra exempel på vad ett nära och gott samarbete kan åstadkomma. Ett samarbete som bör vara ledstjärna för annat samarbete i Norden.

Det råder inga tvivel om att framtiden fortsatt kommer att utmana även vår del av världen. Den kommer att utmana allas vår förmåga att hantera en värld och en planet i förändring. För att vi tillsammans ska kunna hantera dessa utmaningar så fordras att mellanfolkligt utbyte i Norden stimuleras, fördjupas och prioriteras. Därtill fordras att vackra visioner om framtiden omvandlas till konkret handling.

Vi uppmanar därför de svenska parlamentarikerna och Sveriges regering att

• Öka anslagen till-, uppmuntra och prioritera insatser som stärker det mellanfolkliga utbytet i Norden inom kultur, civilsamhället, myndigheter, akademin och i näringslivet.

• Initiera en översyn och utvärdering av Nordiska Ministerrådets uppdrag, prioriteringar och arbetssätt, samt dess förmåga att skapa ett starkt mellanfolkligt utbyte som bygger nordisk samhörighet, tillit och samarbete för framtiden.

Alf Gillberg

ordförande Föreningen Norden Uddevalla

Åsa Torstensson

förbundsordförande Föreningen Norden

ANNONS