Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Utveckla trafiken istället för att jaga fuskåkare

Egon Frid (V): Det viktiga är att fokusera på utbyggd trafik och undvika biljettprishöjningar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det fanns en tid när Kollektivtrafiknämndens engagemang låg i att utveckla kollektivtrafiken för medborgarnas bästa, i städerna och på landsbygden. Så är det inte längre.

Det är Västtrafik AB som ansvarar för att det körs kollektivtrafik i Västra Götaland. De gör det på uppdrag av Kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland. Vid sitt senaste sammanträde beslutade Kollektivtrafiknämnden om vilka prioriteringar som är allra viktigast för 2020. Den första punkten för inriktningen är nu att sätta ” åtgärder för att säkra och öka intäkter högst”. Fokus är först och främst att engagera sig i regionens ekonomi, att höja biljettpriserna och att jaga fuskåkare. Alla andra partier är överens om den uppfattningen och bara jag som vänsterpartist röstade emot. Det är ett perspektivskifte i synsätt i Kollektivtrafiknämnden.

Det senaste året har inte de andra partierna primärt varit intresserade av att utveckla trafiken. Man har inte ens varit nöjd med det ökade antalet resenärer, eftersom man haft fokus på att det är biljettintäkterna som måste öka. Kollektivtrafiknämnden fokuserar inte på att bygga ut kollektivtrafiken för man har haft fullt upp med att diskutera fuskåkare, biljetteknik, kontrollanter och kontrollsystem. Frågor som möjligen hör hemma på Västtrafiks bord, men som som är ett tecken på att Kollektivtrafiknämnden gett upp sin roll.

Vi i Vänsterpartiet vill inte heller ha fuskåkare. Vi tycker att man solidariskt ska betala sin biljett. Men det är inte den stora frågan. Det viktiga är att fokusera på utbyggd trafik och undvika biljettprishöjningar. För 2020 är vi det enda parti i regionen som ville höja budgetramen ytterligare för Västtrafik AB. Då skulle vi klara att dels frysa biljettpriserna på 2019 års nivå, dels finansiera ett något högre mål för utbyggnad av trafiken. På lång sikt vill Vänsterpartiet ha en kollektivtrafik som är avgiftsfri för resenärerna; för klimatmålens och stadsträngselns skull och för att alla ska ha möjlighet att åka med. På vägen dit visar vi i Kollektivtrafiknämnden att vårt fokus ligger på att utveckla kollektivtrafiken och det är minst sagt anmärkningsvärt att vi är ensamma om det.

Egon Frid (V)

Ledamot i Kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen