Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vägspärrarna förstör palestiniernas liv

Hatet på bägge sidor är en konsekvens av förd politik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Isaac Bachman 21 november Det är Fatah som bryter mot mänskliga rättigheter

Den israeliske ambassadören Isaac Bachman skriver ett ”svar” på min insändare om Israels ockupation av Västbanken som är fullt av felaktigheter.

Jag skulle vilja börja med att uppmana ambassadören att inte så öppet visa sitt förakt för alla de FN- resolutioner som klart slår fast att Israel ockuperar Västbanken. När ambassadören skriver ”ockupation” visar han att han inte respekterar de internationella överenskommelser som gjorts.

Han hävdar också att ockupationen inte gett upphov till våldet i området. Där får han mothugg av bland andra den israeliske generalmajoren Nitzan Alon, som ansvarar för militären i de ockuperade områdena. Alon säger att “en av anledningarna till att palestinier genomför terrorattacker är våldet från högerelement (bosättare) på Västbanken”.

Ambassadören har däremot helt rätt i att israeliska medborgares liv måste skyddas. Varje terrorattack mot en israel är fullkomligt oacceptabel och fruktansvärd. Vad ambassadören inte låter oss veta är hur i hela fridens namn israeliska vägspärrar på palestinsk mark har med israeliska medborgares säkerhet att göra. Det är och förblir en gåta. Däremot slår vägspärrarna sönder alla möjligheter för palestinierna att skapa en ekonomi och ett normalt liv utan förnedring.

Likaså är och förblir det oförklarligt hur bosättningarna på Västbanken bidrar till Israels säkerhet. De strider mot internationell rätt och det våld som bosättarna ger upphov till är ett säkerhetsproblem.

Bachman verkar för övrigt ha missat poängen med min artikel. Jag håller med honom. Sverige bör inte ge bistånd till palestinska myndigheten. Även USA:s bistånd på 3,3 miljarder kronor till myndigheten bör stoppas. Det är Israels ansvar, som ockupationsmakt, att se till att den civilbefolkning som befinner sig på ockuperat område har den service och de rättigheter som vanliga medborgare har.

Han talar också om hatet mot judar hos palestinierna, vilket förstås är oacceptabelt, utan att nämna att israeler i gemen inte har särskilt trevliga åsikter om palestinier eller muslimer. Israels justitieminister blev världskänd när hon lät meddela att hon anser att civila palestinier är fientliga stridande och legitima mål. Likaså vann premiärminister Benjamin Netanyahu valet mirakulöst sedan han meddelat att han aldrig kommer att acceptera en palestinsk stat.

Bara för att Fatah har stora problem med korruption och brister i respekten för de mänskliga rättigheterna betyder inte det att Israel inte ska leva upp till sina åtaganden som demokratisk stat.

Hatet på bägge sidor är en konsekvens av förd politik.

Bachman har gjort det till sitt signum att attackera den svenska regeringen och främst utrikesminister Margot Wallström sedan han tillträdde. Bachman sprider påståenden på Twitter om att Wallström är en "borderline rasist" och att svenska regeringen är antisemitisk. På vilket sätt gynnar det ländernas relation? Och är det verkligen en ambassadörs uppgift?

 

Jan-Olof Larsson

socialdemokratisk riksdagsledamot