Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bekämpar nazismen. Motdemonstration i Göteborg.

Vänsterpartiet har en historia vi kan vara stolta över

Evy Gahnström: "Det idag är nazismens framväxt med dess underbyggande av hat, våld och förakt vi måste bekämpa"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I en debattartikel ifrågasätter Roger Johansson mig och mitt partis trovärdighet när det gäller synen på demokrati. Visst har jag och vänstern gjort felaktiga ställningstaganden. Men vi har också vänt ut och in på vår historia och dragit slutsatser därav. Vi har också en historia att vara stolta över. Låt oss påminna om följande reformer där Vänsterpartiet varit drivande.

• Rätten till en bra semesterlagstiftning.

• Rätten till förkortad arbetstid

• Rätten till en allmän pension

• Rätten till anställningsskydd

Kring dessa och andra viktiga demokratiska reformer har vi mött hårt motstånd. Borgerliga partier har, och ibland tillsammans med arbetsgivarföreningen, motarbetat och gjort vad de har kunnat för att bevaka klassamhällets odemokratiska strukturer.

Roger Johansson borde kanske blicka tillbaka på en del odemokratiska internationella ställningstagande från sina allianssamarbetspartners.

Exempelvis kan vi nämna att som enda riksdagsparti motsatte sig Moderaterna de sanktioner som bidrog till att undanröja den avskyvärda apartheidregimen i Sydafrika. Attityden fångades i ett uttalande från dåvarande M-ledaren Ulf Adelsohn i mitten på 80-talet: ”Om vi bojkottar deras varor blir de stackars negrerna i Sydafrika utan jobb.”

Centerpartiet, dåvarande bondeförbundet, hade från 1933 och fram till 1946, som enda parti rasismen inskriven i sitt partiprogram och där följande gick att läsa: ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”Och jag kan inte låta bli att ställa mig frågan kan det ha varit några andra än de judiska flyktingarna man menade?

Slutligen så anser jag att det idag är nazismens framväxt med dess underbyggande av hat, våld och förakt vi måste bekämpa. Då menar jag inte bara den nazism vi ser i form av uniformer och stöveltramp utan också de människor som på ett utstuderat sätt underblåser de nazistiska strömningarna, som finansierar och underhåller den. Därför, Roger Johansson, manade jag till samling för demokrati. Och förtroendet för mitt parti det avgör väljarna i 2018 års val.

Evy Gahnström

Vänsterpartiet