Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gratis glasögon till barnen är en del av Vänsterpartiets välfärdspolitik. Bild: Rene Asmussen/Pexels

Vänsterpartiet hjälper fler att se klart

Varje skattekrona ska gå till välfärden – inte till riskkapitalbolag som täljer guld med smörkniv i välfärden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Anders Blide

LÄS MER: Ebba Busch Thor har god politisk insikt

"PK-median”, som Blide kallar fira medier för, tog in hans insändare, vilket bevisar inget annat än att herr Blide har fel.

Det är intressant, men samtidigt lite avslöjande att Bilde indirekt kallar väljare som föredrar att inte samarbeta med ett rasistiskt parti för väljare som inte tänker fritt. Det är också intressant att han attackerar en journalist som ifrågasätter Ebba Busch Thor.

Journalisten, Cecilia Gralde, uttryckte ”då kan ni alltså förhandla med ett främlingsfientligt parti med sina rötter i nazismen”. Vilket i det påståendet är fel? Sverigedemokraterna är ju ett främlingsfientligt parti vars hela politiska livsluft bygger på främlingsfientlighet. Det är i enlighet med deras principprogram där de uttrycker att människor har “nedärvda essenser” som enligt SD är “oföränderliga”, och detta är ren rasism.

Gralde hade även rätt i att SD har rötter i nazismen, vilket ju stämmer. SD bildades av SS-veteranen Gösta Bergquist och var öppet nazistiska långt in på nittiotalet, till och med. när den nuvarande partiledaren gick med. Blide kallar fria medier, som rankas i den absoluta världstoppen för pressfrihet, för “PK-media”. Han är också fixerad över vilken politisk hemvist journalister har. Skall vi börja med åsiktsregistrering? Vad är nästa steg? ska vi uppge vilket parti vi röstar på när vi söker andra jobb, eller när vi ställer oss i bostadskön, eller kanske när vi lämnar blod till blodcentralen? Är inte det här att ge staten total kontroll över människor?

Vi anser också att det är beklämmande att man skyller terrordådet på den så kallade “massinvandringen”. Det enda rätta är förstås att fördöma terroristen och den hatideologi, inte minst i vår riksdag, som radikaliserar människor som honom.

Vår politik går ut på att jämna ut de ekonomiska skillnaderna i samhället. Vi vill, till skillnad från den politiska högern, att varje skattekrona ska gå till välfärden – inte till riskkapitalbolag som täljer guld med smörkniv i välfärden.

Här är lite av den “förtryckande ofrihet” som Blide kallar det, som Vänsterpartiet fick igenom i förhandlingarna i förra mandatperioden:

• Gratis glasögon för barn

• Fria mediciner för barn

• Fria mediciner för äldre

• Gratis kollektivtrafik för ungdomar under sommaren

• Gratis mammografi

• Avdrag för fackföreningsavgiften (som nu ha tagits bort av högern/brunhögern och S/MP)

• 10 extra välfärdsmiljarder till kommunerna med mera.

Rickard Joelsson-Wallsby

Ilir Kastrati

Vänsterpartiet Uddevalla