Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU politiker innan EU valet i maj
Kerstin Joelsson Wallsby v Bild: Lasse Edwartz
EU politiker innan EU valet i maj Kerstin Joelsson Wallsby v Bild: Lasse Edwartz

Vänsterpolitik gör att samhället klarar krisen

"Vi är ett samhälle och vi är beroende av varandra."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vänsterpartiet har varit med och drivit igenom att människor med tillfälliga och osäkra anställningar får a-kassa. Vi har även varit med och drivit igenom att slopa karensavdraget.

Vårdpersonalen kämpar dygnet runt för att klara av coronakrisen. Då är det inte rimligt att läkare tvingas lägga mycket tid på att skriva läkarintyg som vanligt. Därför kräver vi att kravet på sjukintyg efter sju dagar tillfälligt slopas. Detta är nu genomfört.

Om högskoleundervisningen ställs in på grund av Corona får det inte innebära att studenter blir utan pengar till mat och hyra. Därför har vi krävt att reglerna ändras så att studenternas inkomster garanteras. CSN-pengar delas ut även om studierna ställs in. Detta är nu genomfört.

Vi vill också ge ett ökat stöd till hemlösa. Fler hemlösa ska under krisen få en sängplats och även möjlighet att vara där dagtid. Vänsterpartiet föreslår att det statsbidrag till kommuner som finns idag för arbete med hemlöshet och stödet till frivilligorganisationer som arbetar mot hemlöshet utökas med 25 miljoner kronor.

Finansinspektionen har meddelat att bankerna får ge bostadsägare undantag ifrån amorteringskravet under en period om de drabbas av inkomstbortfall på grund av Coronakrisen.

Men för de hyresgäster som förlorar sin inkomst finns inget motsvarande stöd.

Vänsterpartiet föreslår att staten inrättar en fond för hyresgaranti . På så sätt kan vräkningar och ökad hemlöshet stoppas.

Vi vill göra det lättare att få försörjningsstöd. Det innebär att du inte behöver sälja din bostad eller bil för att få ekonomiskt stöd under en kortare period.

Just nu behöver vi välfärden mer än någonsin. Då kan vi inte låta kommuner och regioner tvingas till nedskärningar. Vänsterpartiet satsar 25 miljarder på välfärden.

Det ska vara permanenta pengar så att personal kan anställas, och att löner och villkor kan förbättras. Inte minst äldreomsorgen behöver mer resurser.

Insatser mot smittspridning är viktigt. Smittan är spridd bland de som mest behöver skyddas. Situationen i hemtjänsten är oroande. Vi föreslår att scheman ses över och att antal personal hos varje person minskar. Ett särskilt Coronateam kan utses och att utbildning i smittskydd sker till all personal.

Vi föreslår också ett stöd till företag för att producera den skyddsutrustning som vården behöver. Staten kan gå in och medfinansiera med upp till 50 procent till omställningen.

Staten ska ha tillsyn och kontroll över den privata vården.

De personer som har störst behov av vård ska inte trängas undan av personer med mindre behov av vård, bara för att de har en privat försäkring.

Vänsterpartiet står för en politik som gör samhället starkare mot kriser. En stark välfärd och ett ekonomiskt trygghetssystem ger ett jämlikt samhälle. Vi är ett samhälle och vi är beroende av varandra. Vänsterpolitik gör oss starkare mot kriser.

Kerstin Joelsson-Wallsby (V)

ledamot i Kommunfullmäktige i Uddevalla.

Ledamot i Regionfullmäktige.

Ersättare i Partistyrelsen