Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lars Holmin (M), ordinarie ledamot i regionfullmäktige Bild: Peter Wahlström

Västtrafik tar krafttag mot fusket

Lars Holmin (M): Nu gör vi upphandling för fler kontroller

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till insändare om fuskåkning på bussarna

LÄS MER: Biljetter måste kontrolleras på bussarna

Fuskåkning är aldrig okej. Det är bedrövligt att det finns personer som inte vill göra rätt för sig i kollektivtrafiken. Vi har siktet inställt på en avsevärt ökad biljettkontroll. Men eftersom vi är ett offentligt företag upphandlar vi tjänster enligt Lagen om Offentlig Upphandling, och upphandlingar tar tid. Vi är just nu mitt uppe i ett upphandlingsskede där avsikten och målet är kraftfulla satsningar. På grund av upphandlingssekretessen så kan vi inte berätta mer just nu.

LÄS MER: Vi ska fördubbla antalet kontroller på bussarna

Kollektivtrafiken i Stockholm och Göteborg går inte att jämföra med varandra. Stockholm har en helt annan trafiksituation än vad vi har i Göteborg. De stora resandeströmmarna går i tunnelbanan under jord och blandas med vanlig trafik. Det finns ett par spårvagnslinjer som går i eget spår och busstrafik, men det är inte alls samma tryck som i Göteborg där all trafik och alla kollektivtrafikens resenärer samsas i gatuplanet. Det är helt enkelt inte möjligt att ha påstigning bara genom framdörrarna i Göteborg med det trafikupplägg och de hållplatser som vi har idag. Hade vi genomfört detta i högtrafik hade vi fått stora förseningar och trafikstockningar som följd.

LÄS MER: Efter fusk och konflikter – Västtrafik spärrar kort

Från Moderat håll drev vi i valrörelsen en linje med fler och utökade kontroller i hela regionen. Vi moderater vill dessutom pröva ett annat system i lågtrafik i Göteborg där påstigning skall ske genom framdörrarna. Fuskåkning får aldrig tolereras.

Lars Holmin (M)

ordförande Västtrafik