Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vybild över Gårviksområdet.

Västvatten har ansvar för ”bajspumpens” placering

Flera av Västvattens pumpar har översvämmats tidigare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Västvatten 2 november Bajspumpen gör påverkan på Gårvik mindre

I sitt svar på våra synpunkter om den planerade ”bajspumpen” på Gårviks badplats skriver Västvattens vd att va-anläggningen är en beställning av Munkedals kommun. Ja, kommunfullmäktige har visserligen godkänt projektet, men inte beslutat om vare sig placering av avloppspumpar eller skyddsåtgärder.

Det är Västvatten som valt att placera pumpen på stranden trots att det finns alternativ teknik och alternativa placeringar som skulle ta bort risken för utsläpp i badvattnet.

Västvatten skriver att man har 300 avloppspumpar, men man nämner inte att flera av dessa har bräddat och heller inte hur många som ligger vid en kommunal badplats. Hade säkerhetsåtgärderna varit tillräckliga för att helt utesluta en bräddning skulle ju ett nödutlopp vid strandkanten inte behövas.

Att en allmän va-anläggning, med den föreslagna placeringen av avloppspumpar och skyddsåtgärder, skulle ge mindre (miljö)påverkan än dagens situation är Västvattens subjektiva bedömning, inte baserat på vare sig mätningar eller beräkningar. Detta trots påpekande från Mark- och miljödomstolen.

Vi vill inte ha kvar gamla dåliga avlopp utan arbetar för att alla avloppsanläggningar, enskilda eller allmänna, använder bästa möjliga teknik och lokalisering för att minska utsläppen till Gullmarn och Gårviks badplats.

Självklart är vi därför oroliga för Gårviks badplats eftersom Västvatten valt att inte utreda alternativa lösningar eller placeringar av bajspumpen.

 

Per-Olof Andersson

För Arbetsgruppen för Gårviks utveckling