Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Olofsson och Carona Örgård från Vänsterpartiet skriver att det går att påverka även i opposition, med anledning av det senaste sammanträdet i regionfullmäktige. Bild: Karl af Geijerstam
Eva Olofsson och Carona Örgård från Vänsterpartiet skriver att det går att påverka även i opposition, med anledning av det senaste sammanträdet i regionfullmäktige. Bild: Karl af Geijerstam

Våra förslag gick igenom – tänk om vi hade varit i majoriteten

Att vara i politisk opposition kan vara frustrerande. Vi lägger förslag som skulle göra saker bättre för vanligt folk. Men sedan säger den politiska ledningen nej. Ibland tycker de tvärtom, men oftast handlar det faktiskt bara om snålhet. Men ibland kommer beviset på att vi påverkar även i opposition.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vid regionfullmäktige 8 juni fick vi bifall på tre motioner. Den första handlar om rutiner för när personal blir utsatta för kränkande behandling från patienter eller anhöriga. Det är ett allt för vanligt problem att personal blir utsatta framför allt för rasistiska kränkningar. Det är jätteviktigt att alla verksamheter vet vad de ska göra vare sig patienter eller personal blir utsatta för kränkningar. Efter vår motion ska det nu tas fram fungerande rutiner på all regionens verksamhet i egen regi.

De två andra riktar sig till barn och ungdomar i Västra Götalandsregionen. Den ena handlar om att förbättra ätstörningsvården för barn mellan 12 och 16 år med svåra ätstörningar. Som det ser ut i dag kan de mest sjuka barnen i denna åldersgrupp inte alltid erbjudas den vård de egentligen behöver och av den anledningen måste riktlinjer och anpassningar av verksamheter göras.

Den andra handlar om att barn från 0 till 5 år vid behov ska erbjudas psykologisk bedömning och behandling. Vi vill att regionen blir mycket bättre på att lägga fokus på de allra yngsta barnen och deras familjer. Det finns barn som behöver mer vård än den som i dag kan erbjudas och för oss i Vänsterpartiet är det viktigt att de små, skyddslösa barnen inte lämnas dithän.

Hur du röstar spelar roll. Nu fick vi bifall på tre av våra förslag. Tänk då på hur bra det kunnat vara om vi hade varit med i en politisk majoritet. Läget i hälso- och sjukvården visar att det behövs ett nytt politiskt ledarskap. Ett stort vänsterparti i valet 2022 är den viktigaste förutsättningen för en politik för en mer jämlik och jämställd region.

Eva Olofsson

regionråd (V)

Carina Örgård

ersättande regionråd (V)