Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nedlagd. Den 31 maj 2016 stängde vårdcentralen i Brastad, Lysekils kommun. Hur kan de lokala riksdagsledamöterna bidra för att trygga vården i framtiden?

Våra riksdagsledamöter har varit tysta

Debatt: Vad gjorde våra politiker när vårdcentralen i Brastad stängdes?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I slutet av 2015 blev det känt att Brastad vårdcentral hotades av stängning. Invånarna protesterade, liksom politikerna i Lysekils kommunfullmäktige. Vad vi däremot saknade var stöd från våra riksdagsledamöter. Vi har tre riksdagsledamöter som bor och, eller är, födda i Bro.

Vi upplevde denna tystnad som ett val att i första hand vara lojala gentemot partikamraterna inom Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Det är dessa tre partier som styr Västra Götalandsregionen och som ansvarar för nedläggningen av flera vårdcentraler här i regionen.

Vi invånare i Västra Götaland håller på att bilda ett nätverk för att försvara tillgången till vård i vår närhet på de mindre orterna. Apoteken har också försvunnit, vilket försvårar möjligheten att fortsätta leva på landsbygden.

I utredningen: Effektiv vård SOU 2016:2 fastslås att vårdcentralerna skall vara den första länken i vårdkedjan. En följd av detta är förstås att det är fel att stänga vårdcentraler på det sätt som de styrande i Västra Götalandsregionen gör. Vi vet också att vi betalar in många miljarder skattekronor till drift av Västra Götalandsregionen, men får lite tillbaka. Detta tar sig bland annat uttryck i att regionen inte har råd att driva de små vårdcentralerna.

Vi bildar nu ett nätverk för att utgöra en förhandlingspart mot ledningen av Västra Götalandsregionen i denna fråga. Vi undrar nu hur ni riksdagsledamöter från Lysekils kommun kan hjälpa och stödja oss i vårt arbete? För vi förväntar oss stöd.

Vi hoppas att ni i första hand representerar oss som bor i Lysekils kommun och som röstat fram er till riksdagen, och inte som lojala representanter för era partikollegor i Västra Götalandsregionen.

Birgitta Axelsson

Legitimerad sjuksköterska

Karl-Olof Niklasson

Företagare

Aktionsgruppen för Lysekils sjukhus