Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stefan Skoglund.

Våra yrkanden är i linje med svenska modellen

Svenskt Näringsliv påhopp på fackförbunden visar att de helt missuppfattat den svenska modellen. I stället borde Svenskt Näringsliv bekänna färg och erkänna att det egentligen är en systematiskt lönesänkning som de vill åstadkomma.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Svenskt Näringsliv 31 mars

I Svenskt Näringslivs debattartikel verkar den svenska modellen innebära lönedumpning och inskränkningar i arbetarnas rättigheter under hotet av att ”jobben försvinner annars”. Det kanske är dags att påminna om att syftet med den svenska modellen är att arbetsgivarsidan och fackförbunden fattar överenskommelser som både ser till att arbetstagarna har schysta villkor och att samhällsekonomin gynnas.

Byggnads och de andra LO-förbundens löneyrkanden grundar sig på sund ekonomi och tillväxt. Såväl Riksbanken som Konjunkturinstitutet har gått och sagt att vi behöver högre reallöneökningar i Sverige för att få fart på tillväxten. Därför ligger i våra yrkanden helt i linje med den svenska modellen.

Vi står dessutom inför en avgörande fajt som kan påverka hela den svenska grundtryggheten. I byggbranschen har såväl lönedumpning som att låta utländsk arbetskraft arbeta under vidriga villkor satts i system. I årets avtalsrörelse vill dessutom Sveriges Byggindustrier både frysa lägstalönerna och införa låglönejobb. Tar vi inte den här fajten nu och fortsätter resan mot ordning och reda kommer garanterat fler och fler arbetsgivare haka på denna cyniska trend och mycket av den trygghet som vi tar för givet i Sverige kan komma att kullkastas.

Det är vad Byggnads och de andra 6F-förbunden kämpar för i avtalsrörelsen, att alla ska jobba under schysta villkor och att alla ska känna sig välkomna.

Vi vill ha en bransch där män och kvinnor, nyanlända, unga och äldre, jobbar sida vid sida på samma villkor. Bara så kan vi förhindra att grupper ställs mot varandra med lönedumpning och allt sämre villkor. Det är så vi skapar ordning och reda.

Vi tycker också det är en smula ironiskt att Svenskt Näringsliv vd Carola Lemne i debattartikeln anklagar fackförbunden för att bedriva lönerace, då hon själv leder arbetsgivarorganisationernas löneliga och lyfter den nätta summan på en halv miljon kronor i månaden. Det är nästan fem gånger så mycket som de lägst betalda arbetsgivartopparna enligt en granskning gjord av Svenska Dagbladet. Men det kanske är skillnad på folk och folk?

Stefan Skoglund

6F FyrBoDal

Tomas Emanuelsson

Ordförande Byggnads Väst

Red. anmärkning: Stefan Skoglund är även socialdemokratisk politiker