"94 procent av dem som står i kö till vården stod där redan innan pandemin var ett faktum i Sverige", skriver S-politiker i regionen.
"94 procent av dem som står i kö till vården stod där redan innan pandemin var ett faktum i Sverige", skriver S-politiker i regionen. Bild: Stefan Bennhage

Vård ska ges utifrån behov – inte storlek på plånboken

I en debattartikel skriver regionens moderatledda styre att de tar bort ”byråkratiska hinder” för att komma tillrätta med vårdköerna i pandemins kölvatten. Det kan låta bra, men varje invånare i Västra Götalandsregionen behöver veta att detta ”byråkratiska hinder” i verkligheten är ett sätt att begränsa den offentliga vården att dräneras på kompetens.

ANNONS

Replik till Grönblå Samverkan

LÄS MER:Så tar vi bort byråkratiska hinder och minskar de långa vårdköerna

En privat aktör, inte sällan med riskkapitalister i ryggen, kan erbjuda specialistpersonal både höjda löner och bättre villkor. Det kan ju tyckas vara sympatiskt. Men betänk att tillgången på personal med olika specialistkompetens är ytterst begränsad och att den som har råd med en dyr försäkring köper sig förtur i kön – ja, då är det kristallklart att förlorarna på detta är de sjukaste, äldsta och sköraste som ofta köat lång tid till behandling och operation. Och det handlar inte om köer till följd av pandemin; 94 procent av dem som står i kö till vården stod där redan innan pandemin var ett faktum i Sverige.

ANNONS

Ett annat ”byråkratiskt hinder” som M-styret ser som något ont är begränsningen av vårdpersonals (företrädesvis läkare) möjlighet till bisysslor, det vill säga extraknäck hos privata vårdbolag. Att denna begränsning finns är inte alls konstig. Vem på Volvo skulle säga att det är okej för till exempel en teknisk utvecklare att parallellt jobba på Scania eller Nevs? Och vilken patient vill bli opererad av en läkare som inte varit ledig på sin lediga tid – avsedd för återhämtning?

Vårdpersonalen förtjänar både bättre villkor och högre löner, men det ska inte ske på bekostnad av invånarnas möjlighet till en jämlik och god vård. Den offentliga vården är enda garanten för att vård ges utifrån behov och inte storlek på plånbok. Därför vill vi utveckla den offentliga vården, inte göda fler marknadsexperiment med människor liv och hälsa som insats.

Carina Åström (S)

Vice ordförande NU-sjukvården

Annica Erlandsson (S)

2:e vice ordförande HSN Norra

Ida Jacobsson (S)

HSN Norra

Soraya Zarsa Lundberg (S)

HSN Norra

Anders C Nilsson (S)

ledamot Närhälsans styrelse

ANNONS