Behöver satsningar. Frölunda vårdcentral har lyckats tack vare ledarskapet. (arkivbild)
Behöver satsningar. Frölunda vårdcentral har lyckats tack vare ledarskapet. (arkivbild)

Vårdcentraler måste få bättre ledarskap

Debatt: Se Frölunda vårdcentral som ett föredöme

ANNONS
|

För att rädda landsbygden och för att bibehålla känslan av service där föreslår Sverigedemokraterna en rad åtgärder för att komma tillrätta med problematiken.

För en tid sedan hade vi i regionfullmäktige en tvådagars lång budgetdebatt där partierna debatterade en rad viktiga frågor och förslag som partierna presenterade i samband med sina budgetförslag. Tyvärr blir debatter som dessa som så många gånger en chimärdebatt och efter debatten tackar man för sig och glömmer vad sin politiska motståndare sade.

Vi följer upp våra återgivna förslag och kommer under året att intensifiera dem genom motioner och yrkanden. Givetvis har vissa vårdcentraler i dagsläget även enorma utmaningar med att tackla alla de hälsoundersökningar av asylsökande som åligger dem. Möjligen kan de utmaningarna bli ännu tuffare när folkhälsomyndigheten på regeringens uppdrag ytterligare ska utveckla riktlinjer för vaccinationer. Vi har förmodligen som enda parti i regionen sett ett behov av att höja ersättningen ytterligare för hälsoundersökningarna. När det gäller landsbygdens vårdcentraler så står en annan del av problematiken i bristen av kontinuiteten på läkare.

ANNONS

Ett av argumentet som gick som en röd tråd genom ärendet i samband med nedläggningarna av fem vårdcentraler tidigare i år var att beroendet av bemanningsläkare varit för stor. Vårdcentralerna hade under längre tid varit beroende av dyr bemanningspersonal. Detta vill vi arbeta bort, vi föreslog i vårt budgetförslag en modell där nyexaminerade läkare efter viss överenskommen tid kan få del av studieskulden avbetalad. Detta är en modell som tillämpas i vårt grannland Norge, där används även modellen för att även attrahera sjuksköterskor.

Behovet av fast personal är en sak för att komma tillrätta med utmaningarna på landsbygden. Ett annat behov som vi påtalade var behovet av kompetensutveckling inom kommersiellt ledarskap. Sedan vi införde det fria vårdvalet utsätts våra offentliga vårdcentraler för konkurrens av privata aktörer, denna konkurrens har vi inte kunnat behärska då vi tappat listningar, personal och vet-hur kompetensen försvinner till konkurrenter.

Som ett exempel på gott kommersiellt ledarskap berättade vi om vårdcentralen i Västra Frölunda som kommit tillrätta med sin dåliga ekonomi och personalbrist. Vårdcentralen fick nyligen en ny chef som var kunnig inom kommersiellt ledarskap. Den nye chefen klev in och såg utmaningarna och förstod snabbt hur vårdcentralen skulle bli effektivare och visa bättre resultat. Denne såg hur vårdcentralen skulle agera för att efterleva krav- och kvalitetsbokens förväntningar och för att höja ersättningarna till vårdcentralen. Chefen satsade på mobila team och äldrevårdssatsningar.

ANNONS

Just dessa satsningar pratade vi Sverigedemokrater också om i debatten, och angav dem som mål i budgetförslaget att vidareutveckla. Göran Stiernstedt presenterade nyligen en rad förslag för att komma tillrätta med den sjuka sjukvården. Vi har liksom de flesta partier blivit inspirerade av honom, men en hel del av förslagen har Sverigedemokraterna sedan länge haft som mål i våra landstingsprincipprogram. Det är väl också varför vi också välkomnar en framtida vårdreform som på allvar sätter våra äldre i fokus och tryggar dem deras välfärd.

Vi påtalade också kostnadsupptaktskurvan inom hälso- och sjukvård inom regionen. 2031 har den fördyrats med 16 miljarder. Sammanfattningen av alla våra förslag, de beskrivna ovan samt de proaktiva förslag mot kostnadsupptaktskurvan samt vissa sjukdomsbilder valde vi att utöver majoritetens regionbidrag till vården att ytterligare skjuta till 1,5 procent extra resurser.

Heikki Klaavuniemi (SD)

Regionråd

ANNONS