Kömiljarden innebär dubbelt lidande för patienterna, skriver insändarskribenten.
Kömiljarden innebär dubbelt lidande för patienterna, skriver insändarskribenten. Bild: Isabell Höjman/TT

Vården sätter i system att dubbelboka och tänja på reglerna

Tråkigt att en del mottagningar på våra sjukhus inom NU-sjukvården måste sätta i system att tänja på reglerna för vårdgarantin genom att boka tid enligt reglerna och skicka kallelse till patienten inom 90 dagar, för att sedan dagarna före besöket ringa upp patienten och meddela att läkaren är sjuk eller på kurs och att de måste avboka och flytta tiden.

ANNONS

Man måste alltså sätta i system att dubbelboka tider och hoppas att någon patient avbokar eller dör. I annat fall så meddelar man patienten det ena eller det andra skälet till avbokning dagen före denna ska dit.

Detta har nu hänt mig tre gånger under de senaste åren. Jag har kunnat kolla två gånger, dels genom att personligen gå och kolla om läkaren var där, när jag samma dag var kallad till annan avdelning på sjukhuset, samt frågat läkaren direkt om kursen denne var på var intressant, när de skyllt på avbokning av den orsaken. Båda gångerna har läkaren varit i tjänst och helt oförstående till avbokningen och framflyttningen av tid.

ANNONS

Tråkigt att de alltid ringer till de som bor längst bort (18 mil i mitt fall), då de tror att de inte kan kolla om det är sant som de säger. Jag har dock turen att ha bekanta som bor nära sjukhusen, både i Uddevalla och på Näl som kan gå dit och kolla om de ljuger.

Undrar om de på sjukhusen förstår vilket dubbelt lidande det blir, dels för att patienten som är i behov av vård när de efter väntan och lidande i nära 90 dagar, får benen undanslagna och den förväntansfulle patienten som hoppats på vård blir helt förtvivlad. Jag tror ju att de är beordrade att göra så här från högre ort, när kömiljarden (2,9 miljarder för år 2020) hägrar mer än patientens väl och ve. Skylla på covid-pandemin går ju heller inte att göra, enär den inte existerade vid två av tillfällena som jag blivit blåst på läkartiden.

En som inte litar på sjukvården längre

ANNONS