Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vill ha samma sak. Vänsterpartiet vill att även Sverige lämnar EU.

(V)i vill ha en Swexit!

Debatt: Vänsterpartiet kräver ett utträde ur EU

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Resultatet av folkomröstningen i Storbritannien innebär att det brittiska folket vill att landet går ur EU.

Ett omröstningsresultat som måste ses i ljuset av de samhällsproblem som präglat Europa och Storbritannien på senare tid. Det handlar om ökade sociala klyftor, arbetslöshet och växande reaktionära och rasistiska krafter. Det handlar om ett EU där storfinansen och bankerna är de stora vinnarna och fackliga rättigheter sätts ur spel. Vägen till en mer demokratiskt Europa går inte genom EU:s institutioner utan genom folkligt inflytande. De svar som kommit med EU:s överstatlighet och byråkrati har många gånger stått i motsättning till demokrati och jämlikhet.

Resultatet av folkomröstningen ska inte tolkas som något annat än att en majoritet av det brittiska folket vill att Storbritannien går ur EU och det får inte drunkna i att högerextrema strömningar dominerat debatten. Kritik och motstånd mot EU är viktigt när unionen inte arbetar för att förbättra människors livsvillkor, inte samarbetar för att lösa flyktingsituationen och inte verkar för demokrati och social rättvisa i en orolig värld. De rasistiska strömningarna och polariseringen har just sin grogrund i de orättvisa och stora klasskillnader som råder. En union som tvingar igenom åtstramningar, sluter avtal med skurkstaten Turkiet, bygger murar mot människor på flykt och som låter vanligt folk betala för bankernas kris har inte rätt svar.

Och visst kan Sverige visa vägen genom krav på ett socialt protokoll, respekt för mänskliga rättigheter och mindre överstatlighet. För oss är det också självklart att stödja Vänsterpartiets långsiktiga krav att vi ska lämna EU!

Lars-Olof Laxroth

David Höglund

Kerstin Wallsby

Peter Hansson

Vänsterpartiet