Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vad gäller när man går på bussen? Debattören undrar över Västtrafiks biljettregler.  Bild: Karl af Geijerstam
Vad gäller när man går på bussen? Debattören undrar över Västtrafiks biljettregler. Bild: Karl af Geijerstam

Vad gäller med "åk fyra betala för en"?

Är det bara familjer som kan utnyttja regeln?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I en artikel i Bohusläningen [i fredags] läser jag något häpnadsväckande. En chef på Västtrafik verkar, som jag uppfattar artikeln, mena att "Åk fyra betala för en" är till enbart för att föräldrar "ska kunna åka kollektivt med barnen även på kvällstid". "Vi vet att de flesta resenärer är ärliga" säger hon också, och som artikeln är skriven betyder det att resenärer som låter andra än sina egna barn åka med på periodkortet är fuskare.

Jag åker med Västtrafik, särskilt stadsbussarna i Uddevalla, flera gånger om dagen, både privat och i mitt jobb. För det allra mesta fungerar det utmärkt. Jag betraktar busschaufförerna som mina vänner, vi hejar på varandra och jag tycker de gör ett fint jobb; de är proffsiga och hanterar stressiga och krångliga situationer väl.

Västtrafiks erbjudande om att resa fyra och betala för en är generöst och bra. Då och då åker mina barn med på mitt periodkort. Men de har oftast fritidskort, så ibland händer det att jag istället tar med deras kompisar, exempelvis om vi gör en tur till Göteborg en lördag. När jag jobbar med ungdomar i kyrkan händer det också att jag låter någon av dem åka med. Vid några tillfällen har jag även erbjudit elever på väg till skolan på morgonen att åka med på mitt kort när de har problem med sitt eget, med chaufförens goda minne. Det ska sägas att jag inte har gjort det enbart för att vara snäll, utan för att det tar mycket tid när det ska betalas med kontokort istället, och ibland ska jag vidare med tåg eller en annan buss och vill inte se bytestiden krympa ihop till ingenting.

Jag har aldrig varit med om att någon busschaufför haft invändningar mot detta. Ska jag vara ärlig hade jag nog blivit överraskad om det hade hänt. Jag hade trott att det var en förare som hittade på egna regler, i konflikt med Västtrafiks regelverk. När jag nu läser artikeln i Bohusläningen börjar jag undra: är jag en fuskare? En oärlig person som missbrukar Västtrafiks erbjudande? Jag går in på Västtrafiks hemsida och läser innantill. Men nej, det finns ingen antydan om att erbjudandet enbart skulle gälla föräldrar som låter sina egna barn åka med. "Med periodbiljett för vuxen får du över 20 år ta med dig tre personer under 20 år gratis." Inte ett ord om att det ska finnas någon särskild relation mellan de resande. Att det skulle vara oärligt eller bryta mot reglerna att låta någon annan än de egna barnen åka med är helt enkelt inte korrekt. Det som antyds i artikeln stämmer inte med Västtrafiks regler.

Men nu undrar jag: finns det tilläggsregler som bara Västtrafiks personal känner till, inte vi resenärer? Förutsätts busschaufförerna tillämpa ett strängare regelverk än det officiella? Vore jag busschaufför skulle jag tycka att det var mycket obehagligt. Och som resenär skulle jag hamna i rättsosäkerhet. Det måste vara klart och tydligt vilka regler som gäller, och dessa regler måste vara tillgängliga för alla.

Lasse Berndes