Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

STOCKHOLM 20171101 Ung man med psykisk ohälsa Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610 Bild: Stina Stjernkvist/TT

Vad gör ni åt hemmasittarna?

Hur många barn har problematisk skolfrånvaro i kommunerna?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

"Kalla fakta har i sitt program ”De osynliga barnen” 3 december lyft det tilltagande problemet med att skolorna inte kan erbjuda en fungerande skolgång för alla barn. Enligt Kalla Faktas undersökning är det cirka 5 500 barn i Sverige som är så kallade hemmasittare, det vill säga inte klarar av att gå i skolan på grund av bristande anpassningar.

Riksförbundet Attention - som samlar barn och vuxna med neuropsykiatriska diagnoser - är väl bekanta med detta utifrån kontakter med våra medlemmar och vår bild är att problemet är ännu större än vad Kalla Faktas undersökning visar. När ett barn inte går i skolan drabbar det hela familjen där föräldrarna inte kan arbeta eftersom all tid går till att hjälpa barnet. Det är också väl dokumenterat att många föräldrar till dessa barn drabbas av utmattning och långtidssjukskrivningar. Som Nationalekonom Ingvar Nilsson bekräftar i Kalla Faktas program så kommer bristande stöd i skolan leda till mångfalt ökade kostnader i framtiden när barnen döms till utanförskap.

Detta är således inte acceptabelt varken ur ekonomisk eller humanitär synvinkel. Attention Uddevalla med omnejd ställer därför en öppen fråga till våra kommuner i Bohuslän/Dalsland/Fyrstad: Vad gör ni för att säkerställa att alla barn får det stöd de behöver för att kunna gå i skolan? Hur många barn har problematisk skolfrånvaro i kommunerna?"

Anita Larsson

ordförande Attention Uddevalla