Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bäveån Uddevalla centrum Västerbron håller på att repareras augusti 2017 Bild: Karl af Geijerstam
Bäveån Uddevalla centrum Västerbron håller på att repareras augusti 2017 Bild: Karl af Geijerstam

Vad görs för företagandet i Uddevalla?

Fler personer inom kommunen borde arbeta med företagsklimatet

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svenskt Näringsliv genomför regelbundet en enkätundersökning där det lokala näringslivet får bedöma sin kommun utifrån ett antal parametrar.

I den undersökning som presenterades 2019, och som bygger på enkät genomförd 2018, placerar sig Uddevalla på 245:e (!) plats av 290 kommuner. Jag måste erkänna att jag blev något chockad när jag tog del av materialet. Detta är, om något, en verklig varningsklocka för de styrande i kommunen. Näringslivet är uppenbarligen inte nöjda.

Vårt välstånd bygger väldigt mycket på att vi har livskraftiga företag som vill satsa och växa i kommunen. Ju bättre företagen mår – desto fler anställer man, och har folk jobb vågar man konsumera, skaffa bostad etcetera.

Jag har bara bott i Uddevalla i ett par veckor nu, så det är möjligt att rapporten har redovisats och debatterats när rapporten kom, men för mig är detta en av de viktigaste politiska frågorna: vad gör Uddevallas styrande för att förbättra resultatet? Vilka satsningar gör man för att gynna företagandet i kommunen?

På avdelningen för Hållbar tillväxt (bara namnet på avdelningen förvillar. Vad är det för fel att kalla avdelningen för Näringslivsavdelningen alternativt Näringslivsenheten?) arbetar vad jag kan förstå fem personer. Enligt min uppfattning är detta alldeles för klent med resurser. Om kommunen verkligen prioriterade arbetet med näringslivsfrågor borde det finnas fler resurser som jobbade med detta viktiga område.

Eddie Hansson