Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vi ifrågasätter inte heller att vissa utpekade nyckelposter finns med på en reservlista i syfte att utnyttja alla tillgängliga doser. Vi ifrågasätter däremot hemlighetsmakeriet kring denna lista, skriver styrelsen för Liberalerna Uddevalla. Bild: Karl af Geijerstam
Vi ifrågasätter inte heller att vissa utpekade nyckelposter finns med på en reservlista i syfte att utnyttja alla tillgängliga doser. Vi ifrågasätter däremot hemlighetsmakeriet kring denna lista, skriver styrelsen för Liberalerna Uddevalla. Bild: Karl af Geijerstam

Vad har hänt med värdeordet öppenhet?

Efter ett år av pandemi har äntligen vaccinationen kommit igång. Tyvärr har glädjen kring vaccinationen fördunklats av tveksamheter, frågetecken, mörkningsförsök och förseningar. Mycket kan man måhända inte klandra kommunledningen för, men en hel del frågetecken och förvirring hade kunnat förhindras genom en transparens och öppenhet. Kommunens värdeord är öppenhet, respekt och professionalitet. Vad hände med dessa fagra ord?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Uddevalla har kommunen organiserat vaccinationen för de som bor på kommunala äldreboenden, LSS-boenden och så vidare. Prioriterad personal i äldreomsorgen och sjukvården har erbjudits vaccinering i Agnebergshallen. Dessa hör till Fas 1 och deras vaccinationer ifrågasätts inte över huvud taget av oss.

Vi ifrågasätter inte heller att vissa utpekade nyckelposter finns med på en reservlista i syfte att utnyttja alla tillgängliga doser. Vi ifrågasätter däremot hemlighetsmakeriet kring denna lista, samt att vårt högsta kommunalråd anser att chefer ska vaccineras först.

Verksamheterna i kommunen har fungerat relativt väl under det senaste året. Digitaliseringen har tagit stora kliv. Åsikten att chefer per automatik ska vaccineras före personer som är i riskgrupp eller personer som arbetar med riskgrupper är stötande.

När Uddevalla kommun inte vill svara på mediernas, allmänhetens företrädare, frågor om hur prioriteringarna ser ut, hemligstämplat sina prioriteringar och kommunalrådet anser att chefer ska gå först och inte anser sig behöva ta del av lokala mediers rapportering, blir vi väldigt betänksamma.

Den berömda listan innehåller måhända sekretesskänsliga uppgifter som inte ska lämnas ut, men man hade kunnat vara mycket öppnare kring vilka positioner som prioriteras, hur man resonerat när man har upprättat listan och vem som har ansvarat för den.

Det bekymrar oss att vara delaktiga i en kommunledning med dessa värderingar. Det är inte så vi uppfattar vårt ansvar mot våra väljare.

Maria Johansson

Monica Bang-Lindberg

Rolf Jonsson

Kalle Gustafsson

Ulf Svensson

Claes Dahlgren

Curt Nyman

Christian Bohlin

för styrelsen i Liberalerna Uddevalla