Karriärval. Blivande yrkesframgångar avgörs redan i skolbänken.
Karriärval. Blivande yrkesframgångar avgörs redan i skolbänken.

Vad kan du bli när du blir stor?

Ledare: Sverige har Västeuropas näst mest könssegregerade arbetsmarknad.

ANNONS
|

I dagarna har närmare 268 000 blivande studenter fått besked om de kommer in på den högskoleutbildning de sökt.

Precis som de senaste åren är det framförallt kvinnor som söker sig till vidare studier. Länge sågs kvinnors kortare utbildning och bristande arbetslivserfarenhet som förklaringen till deras svagare ställning på arbetsmarknaden. Detta gäller inte längre. Kvinnor har hunnit i kapp, och gått förbi männen sett till utbildningsnivå.

Men det skiljer sig från olika utbildningar. På exempelvis ingenjörsutbildningar är inte ens 30 procent kvinnor. Andelen är till och med högre i länder som Albanien, Tunisien och Oman, enligt en rapport från Teknikföretagen.

ANNONS

Det är något som borde förvåna människor som återkommande får höra att de bor i världens mest jämställda land. Men enligt Arbetsmiljöverkets rapport Under luppen, har Sverige Västeuropas näst mest könssegregerade arbetsmarknad, efter grannlandet Finland. Kvinnor återfinns i offentlig sektor, medan männen jobbar i det privata näringslivet.

Enligt SCB:s definition av jämn könsfördelning i en yrkeskategori ska mellan 40 och 60 procent av de anställda ska vara kvinnor eller män. En sådan könsfördelning finns endast i tre av de trettio största yrkena, nämligen kock, läkare samt universitets- och högskolelärare. Faktum är att männens inbrytningar på den kvinnodominerade arbetsmarknaden har varit ännu sämre än kvinnors närvaro i typiska manliga domäner.

Så spelar det roll om män och kvinnor väljer olika yrkesvägar för sig själva? I studier om vad som får kvinnor att välja bort ingenjörsyrket och andra teknikutbildningar nämns faktorer som dåligt självförtroende i framförallt matematik.

Samtidigt visar nationell statistik att tjejer presterar något bättre än killar i matematik i både högstadiet och gymnasiet. För rekryteringsbehovet, både inom ingenjörsyrket och i vården, är det orimligt att könsstereotypa idéer ska stå i vägen för vad unga tror att de kan eller inte kan utbilda sig till. Det behöver man inte vara någon Marie Curie för att förstå.

ANNONS
ANNONS