Vad vill dina lokalpolitiker göra åt mobbning? Friends ställer en fråga och kräver ett svar.
Vad vill dina lokalpolitiker göra åt mobbning? Friends ställer en fråga och kräver ett svar.

Vad vill politikerna göra åt mobbningen?

Debatt: Kuratorerna har för stor arbetsbörda

ANNONS
|

Ställd inför ett enskilt barns berättelse om mobbningens konsekvenser – psykiskt lidande, ensamhet och utanförskap – kommer knappast någon politiker, huvudman eller rektor att svara: ”Vi har inte råd att arbeta förebyggande”.

I skarpt läge är det ändå ofta där man hamnar. Budgeten ska gå ihop. Mjuka och långsiktiga värden får stå tillbaka för hårda, mätbara värden som passar in i kalkylen för kommande år. Därför är det dags att vi också diskuterar vad mobbningen kostar samhället i reda pengar.

Friends rapport ”Mobbningens kostnader” bekräftar att ett långsiktigt förebyggande och främjande arbete mot kränkningar i våra skolor skulle spara stora pengar åt samhället. Vi tror att det ibland behövs hårda siffror för att göra rätt prioriteringar. Bohusläningen har med hjälp av Friends verktyg räknat ut att mobbningen i Uddevallas skolor under ett år kostar 119 miljoner kronor de kommande 30 åren.

ANNONS

Vad vill dina lokalpolitiker göra åt detta? Det är dags att kräva ett svar.

Vi på Friends tror att följande förslag skulle stötta huvudmän och skolpersonal i arbetet för trygga skolor.

1. Inrätta en statlig fond som hjälper huvudmännen ekonomiskt med trygghetsarbetet. Huvudmännen är skyldiga att leva upp till Skollagens krav. Våra beräkningar visar att medan det är huvudmännen som bekostar satsningen för det förebyggande arbetet, så är det staten och landstinget som gör den största långsiktiga besparingen. Därför bör staten ta en del av det ekonomiska ansvaret.

2. Kräv att samtliga huvudmän återkommande mäter och redovisar hur det ser ut med mobbning och kränkningar i deras skolor. Det skulle leda till en ökad medvetenhet om utmaningarna. De goda exemplen kan lyftas fram. Skolor med stora problem får en bättre diagnos; därmed blir det också lättare att hitta rätt medicin.

3. Prioritera upp trygghetsarbetet både i lärarutbildningarna och i lärarnas fortbildning. Trygghetsarbetet finns med i paketet av färdigheter och förmågor som lärarstudenter ska tillgodogöra sig för att få sin examen. Däremot känner inte alla lärare att de har fått tillräcklig kunskap och kompetens. Dessutom har lärare som redan har utexaminerats rätt att få de verktyg som krävs för att leva upp till Skollagens krav.

ANNONS

4. Skärp Skollagen gällande hur många elever en skolkurator maximalt får ha ansvar för. Enligt Skollagens kapitel 2 ”ska det finnas elevhälsa”. Och ”Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande”. Men skolkuratorernas förebyggande arbete är idag alltför ofta satt på undantag. Akademikerförbundet SSR har visat att när antalet elever per kurator blir fler än 300, så minskar möjligheten att arbeta förebyggande på ett tillfredsställande sätt.

Den allra största kostnaden för en ung människa som utsätts för mobbning är och förblir mänsklig och därför har vi inte längre råd att vare sig på ett mänskligt eller ekonomiskt plan att avstå från att investera i det förebyggande arbetet.

Lars Arrhenius

generalsekreterare Friends

ANNONS