Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Var går den borgerliga koalitionens smärtgräns?

Det är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera vare sig patienter, personal, eller skattepengar!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ett sparkrav på 220 miljoner kronor – vilket motsvarar cirka 815 kronor per invånare i Fyrbodal - längre köer, färre vårdplatser och en allt mer ansträngd arbetssituation. Det är den styrande M-L-C-KD-MP-koalitionens julklapp till NU-sjukvården och dess personal och patienter.

De sparkrav som NU-sjukvården nu står inför är ett direkt resultat av fyra år av ekonomisk utarmning. Inte under något av dessa år har budgetramarna räknats upp för ökade kostnader och höjda löner. Det krävs ingen raketforskare för att förstå att om kostnaderna överstiger intäkterna blir det minus. Det är detta faktum NU-sjukvården har ställts inför. Det är därför saker som indragna ambulanser, inställda operationer, minskad personal och färre vårdplatser diskuteras.

Västra Götalandsregionen har en stark ekonomi. Det beror dels på den skattehöjning som den borgerliga koalitionen gjorde – 35 öre från 2015 – dels på att den S-ledda regeringen skickat nya och uppräknade statsbidrag på över 7 miljarder kronor.

Men istället för att ge den egna sjukvården rimliga ekonomiska förutsättningar, har pengar forsat ut till att köpa en mycket dyrare privat vård på marknaden. Och istället för att satsa på att ge den egna personalen höjda grundlöner och bättre arbetsvillkor, har hyrpersonal tagits in till ibland tredubbla kostnaden. Vi kan inte tolka det på något annat sätt än att man rent ideologiskt vill åstadkomma ett systemskifte i sjukvården.

Det är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera vare sig patienter, personal, eller skattepengar!

Den rimliga frågan som invånarna i Fyrbodal ska ställa till allianspartierna och Miljöpartiet – som fortsätter styra i regionen – är när man ser en positiv vändning under kommande mandatperiod? Vi vet redan att varken NU-sjukvården eller övriga sjukhus i regionen får full uppräkning av budgeten 2019 heller, vilket innebär att väntetiderna till vård och operation riskerar att öka ytterligare. För invånare och personal är smärtgränsen redan nådd, men frågan är om den också har gjort för M-L-C-KD-MP-styret? Hur stora ska underskotten bli och hur långa köerna ska bli innan den politiska minoriteten tar ansvar för konsekvenserna?

Vi socialdemokrater gav i vår budget sjukvården full uppräkning för väntade kostnader. Vi ville dessutom ge en förstärkning av sjukhusens ekonomi, och föra ut resurserna, bort från de centrala politiska besluten, till dem som finns mitt i den dagliga verksamheten. Vi ville dessutom satsa 600 miljoner kronor på höjda grundlöner och bättre arbetsvillkor. Den borgerliga koalitionen sa dessvärre nej till förslagen.

Socialdemokraterna är i opposition. Men det betyder inte att vi ger upp arbetet att kämpa för en jämlik, jämställd och rättvis vård.

Bijan Zainali (S)

Regionråd i opposition

Carina Åström (S)

Vice ordförande NU-sjukvården