Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Uddevalla sjukhus sjukhuset Bild: Karl af Geijerstam

Var har resursökningarna i NU-sjukvården hamnat?

Uddevallapartiet: NU-sjukvården har rekryteringsproblem till följd av dåligt rykte

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

NU sjukvårdens nye direktör skriver i en insändare att NU-sjukvårdens resurser har ökat med 25% och nu måste resurserna minskas - t.ex. genom att säga upp läkare. Innebär det då att NU-sjukvården blivit 25% bättre på att leverera vård i rimlig tid till patienterna och har vårdkvaliteten blivit 25% bättre?

NU sjukvården har tyvärr visat ett stort antal brister under senare år med upprörande anmälningsfall, förseningar i vårdköerna, felprioriterade remisser m.m. Inhumana och ibland livsfarliga väntetider på akuten. Anmälningar till IVO har redovisats i hög frekvens. Kötiderna på akuten på NÄL tillhör landets längsta och har alltså inte lösts under perioden som Björn Jäbur redovisar - trots den kraftiga ökningen av resurserna.

Vårdavdelningar har stängts till följd av sjuksköterskebrist, tre månaders regeln för att komma till olika operationer har inte kunnat uppfyllas och köpt vård i andra landsting och vårdinrättningar har bidragit till den (resurs) kostnads ökning Järbo talar om. Inhyrning av läkare och sjuksköterskor har förekommit i stor utsträckning och dessa kostnader ingår också i den 25% -iga ökningen av resurserna. Sådana onödiga kostnader uppkommer i en organisation där ordinarie anställda ger upp och flyr till andra arbetsgivare. NU-sjukvården har rekryteringsproblem till följd av dåligt rykte vilket tyvärr kostar pengar och ger upphov till dålig vårdkvalitet.

Vi har i en tidigare insändare redovisat den kraftiga ökningen av administrativa kostnader i Västra Götaland 2012-17 och den mycket obetydliga ökningen av antalet sjuksköterskor under samma period. Nya jättesatsningar på administrativa kolossalbyggen i Göteborg och Skövde talar sitt tydliga språk.

Var har resursökningarna i NU-sjukvården hamnat?

För Uddevalla partiet

Thomas Ericson

Merja Henning

Ann-Charlott Gustavsson