Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Att Rimnersvallen skulle vara helt klar 2023 är omöjligt, menar Christian Persson, och föreslår i stället att skjuta upp renoveringen.
Att Rimnersvallen skulle vara helt klar 2023 är omöjligt, menar Christian Persson, och föreslår i stället att skjuta upp renoveringen.

Var realistisk och skjut upp renovering av Rimnersvallen

Det finns två problem kring de planer som kommunen kommunicerat kring en framtida renovering och uppgradering av Rimnersvallen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Juhani Jouniola

LÄS MER: Inget SM utan SM-standard

Det ena problemet är tidsplanen. Man säger från kommunalt håll att det hela ska vara klart till sommaren 2023, mot bakgrund av att Rimnersvallen då fyller 100 år. Från Hälles sida säger vi att det är omöjligt utifrån ett brukarperspektiv att det stora simhallsbygget ska ske samtidigt som de mycket omfattande ombyggnationsarbeten som en SM-standard kräver. Rent logistiskt skulle detta göra hela Rimnersområdet till ett veritabelt inferno av byggmaskiner, schaktmassor, uppställda personalbodar och betongelement, detta samtidigt som de smala tillfartsvägarna skulle blockeras av lastbilar.

Friidrotten i Uddevalla sysselsätter bortemot 1 000 personer, och Hälle IF är i dag en av landets ledande föreningar. Vi älskar SM-tävlingar, vi har sedan 1990 erövrat 111 guldmedaljer på seniornivå! Och vi älskar att arrangera SM-tävlingar, bara de senaste två åren har vi arrangerat tre SM-tävlingar på seniornivå. Men för att kunna fortsätta placera Uddevalla på kartan måste vi ha en tillgänglighetsplan för träningsytorna här i staden, det hjälper inte oss att vi får en SM-arena om två år, ifall det är till priset att vi under byggtiden är tvungna att pendla till grannkommunerna. Dessutom är Rimnersvallen i tämligen gott skick, det är inte mer än sju år sedan anläggningen totalrenoverades. Så vårt budskap är att i dagsläget endast göra vissa begränsade underhållsarbeten på Rimnersvallen för att sedan göra en mer omfattande renovering tills efter 2025 då simhallen står klar.

LÄS MER: Kommundirektören om nybygget: "Ett riktigt jäkla bra badhus”

Det andra problemet med kommunens planer kring Rimnersvallen är att uppgradera den en nivå som gör att man kan arrangera SM för seniorer på bana. Då krävs nämligen åtta löparbanor på upploppet, samtliga synliga för en sittande publik. På Rimnersvallen i dag finns sex banor på upploppet, varav fyra synliga. Dessutom behöver man tillskapa ytterligare en längdgrop. Summa summarum behöver Rimnersvallen breddas cirka sex meter. Alla som varit på vallen vet att den ligger inklämd med millimeterprecision mellan huvudläktaren i väster och ett brant uppskjutande bergsmassiv i öster. Detta är ett gigantiskt arbete, tidskrävande och kolossalt dyrt. Så Hälle föreslår:

1. Vänta med en omfattande renovering av Rimnersvallen tills efter 2025.

2. Ge avkall på full SM-standard, behåll sex banor men uppgradera anläggningen i övrigt efter liggande plan med avseende till teknikytorna, tillgänglighetsanpassning etcetera.

3. Satsa på SM-arrangemang som ryms inom Rimnersvallens kapacitet. Det vore till exempel kul om Trestadskommunerna kunde samsas om en ansökan om SM-veckan.

LÄS MER: Så vill politikerna få centrum att leva

Hälle IF ser då hellre att kommunen använder de pengar som annars hade gått åt till åttabanorsprojektet till att skapa ett aktivitetscentrum på delar av Samnerödsområdet, vilket kommer att vara strax bortom den planerade simhallen. Här skulle man kunna ha fotbollsplaner, kastplan samt en motionscentral som kunde vara utgångspunkten för elljusspår, vandringsleder och mountainbikeleder. Här skulle också finnas utrymme för vandrarhem/stuganläggning som kunde göra hela Rimnersområdet till ett av landets mest attraktiva områden för träningsläger. Då skulle pengarna skapa ett verktyg i folkhälsoarbetet, det skulle ge både barn och elitidrotten nödvändiga träningsytor och besöksnäringen i Uddevalla en skjuts i rätt riktning.

Christian Persson

Ordförande Hälle IF