Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Greta Thunberg är en inspiration och ett föredöme anser skribenten. Bild: Jean-Francois Badias

Varför detta hat mot en ung kämpe? Skärpning!

Centralstationen har denna morgon en lagom folksamling som ska hinna med diverse avgångar. På en bänk sitter jag och inväntar att mitt tåg ska tuffa in på stationen, det är en solig och vacker morgon, ända tills jag råkar överhöra ett samtal några bänkar bort.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är två män som livligt diskuterar hur bristfälligt Skolverket har blivit. Jag förstår tidigt att deras konversation handlar om Greta Thunberg och hennes val att fokusera på miljökampen istället för att gå heltid i skolan. Detta är den fjärde heta diskussionen som jag hört på en vecka, där människor trycker ner Thunberg som om hon vore en liten myra på marken. Männen fortsätter att samtala om hur fruktansvärt det är att ett barn ska ha så stort inflytande och att de verkligen inte känner någon flygskam när de reser.

Världen vilar just nu i våra händer, det är du och jag som har makten att förändra våra levnadsförhållanden och börja tänka ur ett långsiktigt perspektiv. Matematiken är mycket enkel, jorden kommer inte klara denna ökande uppvärmning som skett de senaste åren. Växt- och djurriket kommer inte att överleva en större förändring och på sikt kommer inte mänskligheten att fortsätta existera här på jorden. Medan Thunberg kämpar för moder jord som en ung och inspirerande källa, finns det fortfarande många som känner sig stötta av hennes rakhet. Självklart kan man vara kritisk för nya rön, men det Thunberg uppmanar till är ju en självklarhet. Utsläpp i alla dess former är skadligt för miljön, så varför blir folk så arga?

Det går inte en dag utan att någon känner sig manad att tracka ner på Thunberg. Loggar jag in på Facebook så finns där alltid en ny kommentar, om hur man inte ska känna flygskam när man ska resa. Personerna ska trotsa Thunbergs rörelse till varje pris och visst, vi är alla fria att göra våra val. Men när blev det plötsligt okej att mobba personen som bara vill göra gott?

Hur kommer det sig att Thunberg möter så mycket mothugg från kreti och pleti?

Är det för hon besitter mer kunskap än en vuxen person som inte klarar av när ett barn står vid rodret? Problemet är inte hennes miljökamp, det är att vi känner oss träffade och istället för att agera så intar vi försvarsställning och inser inte våra egna brister.

Skärpning!

Jag är trött på att höra människor tala illa om Thunberg och att hon måste tillbaka till skolbänken där hon som barn hör hemma. Istället för att klampa ner på Thunbergs miljökamp, svälj denna stolthet och gör din del för kommande generationer.

Emilia Brodén