Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varför duger inte svenska?

När Sveriges stats­minister inledde riksdagens partiledardebatt visade han att det han sa inte angick mig och alla andra svenskar som inte behärskar engelska.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Annars hade han förstås sagt det på svenska. Varför det särskilt angick de som förstår engelska är för mig höljt i dunkel, men det kan jag leva med.

Visst är det märkligt att politiker och media – inte minst i allmänhetens tjänst – så aningslöst medverkar till att skapa utanförskap genom diskriminering av en stor del av Sveriges folk. Särskilt som det ofta framhålls hur viktigt det är att just bryta utanförskap!

Det finns en av mig nyligen upptäckt ideell förening, nämligen Språkförsvaret, som arbetar för försvar av svenska språket – och även de nationella minoritetsspråken. I dess programförklaring står bland annat att svenska språket ska vara Sveriges officiella språk eller nationalspråk. Användningen av svenska språket är en självklar medborgerlig rättighet och ska skyddas i lag.

Detta låter nog självklart för de flesta svenskar, utom för dem som makten haver, inklusive tredje statsmakten, det vill säga massmedierna.

Upplysningsvis: de drivande i Språkförsvaret är till stor del akademiker med goda kunskaper i flera språk. Dessutom verkar de ha förmåga till empati!

Bengt Blomberg

Munkedal

Senkommen medlem i Språkförsvaret