Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Varför måste man handla för så mycket?

Nya avtalet i Uddevalla för äldres inhandling av varor har blivit sämre.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Min pappa, snart 85 år, bor på ett äldreboende i Uddevalla har tidigare kunnat handla varor från Jacobs i Uddevalla och få det levererat till bostaden vilket fungerat bra. Uddevalla kommun har nu avbrutit samarbetet med Jacobs och slutit ett nytt avtal med Coop Forum som leder till en försämring för honom.

LÄS MER: Bristfälligt beslutsunderlag för pensionärernas varuinköp

I avtalet står det att han måste handla för minst 249 kronor annars får han inte handla. Pappa betalar för tre mål mat per dag på boendet så behovet av andra varor är begränsat. Det rör sig om inköp för som mest 150 kronor per gång. Enligt diskrimineringslagen så skall ingen person missgynnas eller kränkas i samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Här handlar det om diskriminering utifrån ålder, hur skulle du själv reagera om du möttes av sådana krav när du skall handla? Undra vad diskrimineringsombudsmannen anser om ett sådant fall?

LÄS MER: Vill sätta lägsta belopp för äldres matinköp

När Jacobs skötte leveranserna så fanns inte denna begränsning, därför har situationen för de äldre i samma situation som min pappa försämrats. Personligen har jag framfört mina synpunkter på Uddevalla kommuns hemsida men något svar har jag inte fått. Frågan är varför?

LÄS MER: Fri att välja sin egen matkasse?

Detta är ytterligare ett exempel på hur offentlig sektor monteras ner och de som får betala det högsta priset är de i störst behov. Förresten, ordet spara missbrukas ofta i debatten kring offentlig sektor. Sparande handlar väl ändå om att lägga undan pengar för att kunna använda dem när det blir sämre tider eller kunna köpa något. Offentligheten monterar ner sina verksamheter och medborgarna drabbas. Sluta prata om att kommunen sparar, det handlar om en nedmontering av vårt gemensamma.

Med hopp om bättring

H P D Brink