Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Många pensionärer har nog levt i villfarelsen att tillägget skulle införas vid årsskiftet, skriver Kjell EE Johansson. Bild: Henrik Montgomery/TT
Många pensionärer har nog levt i villfarelsen att tillägget skulle införas vid årsskiftet, skriver Kjell EE Johansson. Bild: Henrik Montgomery/TT

Varför måste vi pensionärer vänta på våra pengar?

I ”Jök-partiernas” (partierna i januariöverenskommelsen: S, C, L och MP) nya budget införs ett pensionstillägg på som mest 600 kronor per månad före skatt vilket beräknas på inkomster från inkomstpension, premiepension och tilläggspension.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Eventuell garantipension som utfyllnad ska inte räknas med, ej heller änkepension, tjänstepension eller privat pensionssparande. Tillägget är alltså som mest kronor 600 per månad före skatt och trappas ner till 25 kronor i månaden både uppåt och nedåt. Maxtillägget ska betalas ut till personer med en allmän pension på 11 000–14 000 kronor per månad, från 65 års ålder.

”Jök-partierna” själva, liksom så kallade experter, andra makthavare, media med flera, har utropat pensionärerna som budgetens stora vinnare vilket det kanske kan ligga något i. Men tidpunkten för införandet har det däremot inte ordats så mycket om. Så vi är nog många pensionärer som har levt i villfarelsen att detta skulle införas vid årsskiftet, alltså januari 2021, men icke så. Nej, reformen ska träda i kraft den 1 februari 2021 men däremot inte betalas ut förrän från och med den 1 september 2021. Hur kan något träda i kraft innan någon utbetalning sker? Det borde väl ha varit samma datum i båda fallen tycker man.

Det vore högst intressant och välkommet om någon ”Jök-representant” här i tidningen ville förklara varför vi pensionärer måste vänta nästan ett år på utbetalningen och varför datumet då det träder i kraft och utbetalningsdatumet ej är identiska.

Kjell EE Johansson

Herrestad