Skiss över det tänkta operationscentrumet som nu är lagt på is.
Skiss över det tänkta operationscentrumet som nu är lagt på is.

Varför planera för miljoner om projektet inte blir av?

Miljonslöseri med administratörer i vården

ANNONS

Den uppkomna trätan mellan regeringen och de nya oppositionspartierna har sin grund i den ekonomiskt besvärliga situationen kommuner och regioner står inför. Den har förvarnats om både av regeringen och många andra källor, även insändare i denna tidning. I nuvarande läge kan bidragen vara befogade men bör utgöra en temporär insats. Regeringen har sänt miljard efter miljard till kommunsektorn som plåster på såren för sina tillkortakommanden utan förväntad effekt. Många såväl inom professionen som andra har kommit fram till att det framförallt inom vårdsektorn inte är brist på resurser utan mer organisatoriska problem, bland annat delat otydligt huvudmannaskap. I framtiden borde det delade ansvaret mellan de 21 regionerna och regeringen avskaffas och överlåtas till professionen som en särskild myndighet.

ANNONS

Dagligen matas vi med negativa uppgifter rörande sjukvården. Det må gälla långa väntetider på akutmottagningarna, stora överskridanden av vårdgarantin, inställda operationer på grund sjuksköterskebrist, specialistläkarbrist eller brist på vårdplatser. För att få lite hum om utvecklingen historiskt mellan olika personalgrupper finns här bredvid uppgifter om situationen vid regionens bildande år 1999 och 2018, allt enligt årsberättelserna.

Siffrorna enligt tabellen visar en tydlig trend, minskning av vårdpersonal och enorm ökning av administration. Säkerligen en av orsakerna till nuvarande dåliga situation. Att det blir brist på sköterskor har sin förklaring i vikande antal sköterskor, dålig lön i förhållande till utbildning och kompetens, dåliga karriärmöjligheter, ofta dålig arbetsmiljö. Situationen i brist på vårdpersonal är onekligen självförvållad. Att antalet läkare har ökat så kraftigt kan synas anmärkningsvärt med tanke på svenska läkares prestation i jämförelse med andra länders. En svensk läkare tar emot 692 patienter per år att jämföras med genomsnittssiffran 2 292 enligt en OECD-rapport. Den mest utstående ökningen står administrationen för med sin 60-procentiga ökning. Totalt redovisas för år 2018, 43 497 nettoårsarbetare. Det innebär att det finns en administrationstjänst på var 8:e anställd. En noterbart hög siffra!

I april 2019, då projektet Operationscentrum Uddevalla sjukhus var färdigupphandlat för en summa om cirka 800 miljoner, sköts igångsättningen av detta bygge återigen på framtiden. Det har varit oroväckande tyst om detta projekt sedan dess. Det gav mig anledning ställa frågan till Västfastigheter om när bygget kommer att startas. Den uppgivna kontaktpersonen hade slutat. I stället svarade chefen på min fråga. Svaret blev, i minnet citerat: "Operationscentrum är pausat i minst 2-3 år och det är tvivelaktigt om projektet någonsin kommer att utföras". Ett klart negativt besked! Det är inte svårt att känna medömkan om de personer som varit djupt engagerade i projektet.

ANNONS

Direktör Lars Wiklund för NU-sjukvården tillsammans med Anders Kullbratt beskriver i en intervju med Ulf Blomgren, publicerad i denna tidning den 18 juni 2016, i rosenrött hur fint och effektivt det planerade nya sjukhuset skulle bli. För mig kom beskedet den 23 januari 2020 inte som någon överraskning. I en insändare den 3 november 2017 skriver jag om "Uddevalla sjukhus under avlövning". Den 6 november replikerade Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör och planeringschef samt Niklas Claesson, kommunikationschef NU-sjukvården. De beskriver hur viktigt det nya Operationscentrum Uddevalla sjukhus kommer bli för hela regionen. Det måste kännas synnerligen otacksamt för dessa engagerade medarbetare att få se sitt nedlagda arbete bli till ingen nytta. Miljontals skattekronor har dessutom gått upp i rök. Bättre illustration för ordspråket "den ena handen vet inte vad den andra gör" är svårt att finna.

Lennart Svensson

Uddevalla

ANNONS